Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Aftonbladet granskar hets mot folkgrupp

Publicerad: 28 november 2012, 11:51

Efter den senaste tidens nyhetstoppar om rasism testar nu Aftonbladet en ny metod för att se hur långt lagens armar sträcker sig när det gäller hets mot folkgrupp.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetÅsa Linderborg

En jurist kommer att granska rasistiska uttalanden som bland annat Aftonbladets läsare tipsar tidningen om. Tidningens kulturchef Åsa Linderborg kallar det för ett pedagogiskt projekt, där både hon och läsarna får lära sig vilka ramar svensk lag har. Det blir en sorts livegranskning, enligt henne.

– Ja, men vi kommer inte att ha en öppen sajt, utan folk får mejla oss sina exempel och vår jurist svarar, säger Åsa Linderborg.

Idén till livegranskningen fick hon efter att ha förfasat sig över åsikter i böcker och på olika nätforum, som hon i egenskap av journalist och yttrandefrihetsfundamentalist som hon själv kallar sig, ständigt har under bevakning. Hon nämner bland annat böcker som Om Islam av Carl P Herslow och Lasse Wilhelmssons Är världen upp och ner, samt sajter som Avpixlat, Nationell idag, Nationell Nu, Realisten och Fria Tider.

– Jag läser de här sajterna dagligen i mitt jobb som journalist, och säger ständigt att någon borde anmäla de här inläggen, säger hon.

Denna någon kan mycket väl bli Aftonbladet.

– Jag skulle vilja sätta dit dem. Och går det inte så får vi gå vidare och titta på hur lagstiftningen är formulerad. Är den okej kan man fråga sig. Vi måste ta diskussionen, säger Åsa Linderborg.

Problematiken kring det som skrivs på internet och i exempelvis böcker är inte helt enkel. När det gäller medier med en ansvarig utgivare går fallen till JK, men saknas en ansvarig utgivare måste en polisanmälan göras och en vanlig åklagare prövar fallet.

– I de fallen är det den som yttrar sig eller den som sprider budskapet som har ansvaret, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Uppsala universitet.

Men han tillägger att det just är här problematiken ligger, eftersom man sällan vet vem personen är bakom uttalandena.

– Åklagaren måste veta vem personen är. I praktiken gissar jag att det är väldigt svårt att hitta de omedelbart ansvariga, säger Mårten Schultz.

Åsa Linderborg vill också ta reda på hur lagen fungerar när det gäller helheten, det som sajten sammantaget förmedlar. Ännu en breddning av Aftonbladets projekt skulle kunna innebära att man tittar på meningar och formuleringar i böcker av exempelvis Karl Ove Knausgård. En annan del av problematiken som tidningen vill belysa är hur man ska kunna skriva om rasism utan att själv bli en spridare av budskapet.

– Om vi själva ger ett exempel på hets mot folkgrupp, kommer vi själva att trilla dit? Det är ett exempel på sånt vi ska granska, säger Åsa Linderborg.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

AftonbladetÅsa Linderborg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.