Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet framställde 16-åring som ”FOTBOLLS-MÖRDARE”

Publicerad: 13 November 2007, 14:24

Aftonbladet fälls av Pressens Opinionsnämnd för att ha visat en bild på en 16-åring som leds bort av vakter. På samma uppslag fanns texten "FOTBOLLS-MÖRDARE". Publiceringen hade friats av Pressombudsmannen. (Uppdaterad)


Sportbladet skrev den 30 augusti 2006 om kravallerna på Söderstadion. Uppslaget täcktes av bilder på bråken och en av bilderna visade en ung man som lededs bort av vakter. Han hade handfängsel och hans ansikte syntes tydligt.

Pressombudsmannen friade publiceringen, med motiveringen ”Söderstadion är en offentlig plats, vilket även en person i anmälarens ålder måste vara medveten om. Handlingar av den typ som fångats på bilden kan knappast ses som rent privata angelägenheter.”

Pressens Opinionsnämnd har full förståelse för att Aftonbladet velat ta upp frågan om våld och huliganism i samband med fotbollsmatcher, men skriver att:

”Kombinationen av skarpa formuleringar och publiceringen av ett foto av en fullt igenkännbar pojke medförde dock helt klart en publicitetsskada för denne, som var endast 16 år gammal.”

Enligt Pressens Opinionsnämnd har Aftonbladet genom publiceringen åsidosatt god publicistisk sed.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.