Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet förnekar avtalsbrott

Publicerad: 27 Augusti 2003, 10:50

Aftonbladet bestred i tingsrätten på onsdagen Annette Kullenbergs påstående att tidningen skulle ha lättat på förlåten kring det hemliga avtalet dem emellan.


Annette Kullenberg har stämt Aftonbladet för avtalsbrott. Parterna ingick en förlikning i juni förra året efter en tvist om en kortad och ändrad kolumn. I förlikningen fanns en sekretessklausul där parterna med ett vite på 500 000 kronor förband sig ”att iakttaga fullständig sekretess avseende tvisten och detta avtal”.
Sedan kom det artiklar i Resumé om saken där det hänvisas till samtal med källor på Aftonbladet. Annette Kullenbergs ombud advokat Percy Bratt hävdade att det måste ha varit Aftonbladet som läckt eftersom Annette Kullenberg själv inte yppat något.
Aftonbladets ombud advokat Peter Althin menade att Resumés texter enbart utgjorde spekulationer av Resumés reporter Leif  Holmkvist och inte byggde på fakta som lämnats av Aftonbladet. Han påpekade bland annat att sakuppgifter som siffror i överenskommelsen och tidsangivelser inte finns med.
Men var det som stod då inte sant undrade chefsrådmannen Leif Carbell.
Det hade råkat bli sant resonerade Peter Althin.
– Det måste vara en gåva hos en journalist att kunna spekulera så att det blir sant, sa chefsrådmannen.
– Motsatsen är vanligare, svarade Peter Althin.
Percy Bratt anförde att sekretessklausuler är vanliga i affärsuppgörelser och medietvister. Om vite inte betalas ut när uppgifter når offentligheten minskar möjligheten att använda dylika klausuler framöver.
Dom meddelas 17 september.
TORBJÖRN von KROGH

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.