Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet fälls för publicering av 4-åring

Publicerad: 20 December 2010, 12:46

Aftonbladet publicerade namn, bild och integritetskränkande uppgifter om en fyraårig flicka som var föremål för en vårdnadstvist.


Aftonbladet skrev om en fyraårig flicka som var försvunnen, och där mamman misstänktes ha fört bort henne. Tidningen skrev också om att mamman flera gånger anmält pappan för övergrepp, men att utredningarna lagts ner i brist på bevis. När pappan blev ensam vårdnadshavare försvann mamman med barnet.

PO anser att allmänintresset motiverade en publicering om att flickan försvunnit och att mamman var anhållen i sin frånvaro misstänkt för egenmäktigt förfarande med barn, och att det i det läget var befogat att publicera namn och bild på flickan. Däremot fanns det i artiklarna uppgifter som var känsliga för flickan och som inte motiverades av allmänintresset, som uppgifterna om att pappan anmälts för att ha förgripit sig på flickan.

Pressens Opinionsnämnd instämmer i PO:s bedömning och skriver att den inblick i vårdnadstvisten och flickans privatliv som uppgifterna i artiklarna ger inte var motiverad, och att det inte var motiverat att publicera bild på henne när hon hade återfunnits. Tidningen klandras därför.

Flera ledamöter i nämnden ansåg dessutom att namn- och bildpubliceringen i den första publiceringen i sig var tillräckligt skäl för klander.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.