Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet ber om ursäkt

Publicerad: 16 November 2007, 08:02

Det fanns felaktiga upgpgifter i artiklarna om mannen som ville mörda Filippa Reinfeldt. "Aftonbladet har tidigare uppgivit att mannen var anhållen samt att en husrannsakan ägt rum i 42-åringens hem. Dessa uppgifter är dock fel.", skriver tidningen i ett pressmeddelande.


Brevet i sin helhet:

Fakta om Aftonbladets publicering idag, den 15 november, är följande:
I början av november vårdades en 42-årig man vid en psykiatrisk avdelning på S:t Görans sjukhus. I flera samtal med läkare avslöjade han sina planer att mörda statsministerns hustru Filippa Reinfeldt, vilket också finns dokumenterat i mannens journalhandlingar som Aftonbladet tagit del av.
Mannen uppgav att motivet var att genom våldsdådet komma åt statsminister Fredrik Reinfeldt, som han menar gör stor skada för halva Sveriges befolkning.
Den journalförande läkaren fattade därmed det mycket ovanliga beslutet att bryta patientsekretessen och larma Säkerhetspolisen, Säpo, som också samtalade med såväl mannen som läkaren.
Senare beslutades att tvångsomhänderta 42-åringen och överlåta till polis att transportera honom till rättspsyk på Huddinge sjukhus.
I samtal med mannens läkare fick även Säpo en försäkran om att omedelbart – ”när som helst på dygnet” – bli underrättad om mannen av någon anledning lyckades avvika från avdelningen.
Aftonbladet har tidigare uppgivit att mannen var anhållen samt att en husrannsakan ägt rum i 42-åringens hem. Dessa uppgifter är dock fel.
Aftonbladet beklagar det inträffade.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.