Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet avpublicerar Martin Kragh-artikel

Publicerad: 14 Mars 2019, 06:49

Eric Rosén, biträdande redaktör Aftonbladet. Foto: Magnus Sandberg.

Aftonbladet har plockat ned en artikel där forskaren Martin Kraghs arbete kritiserades. Det var efter att en person vars mejlväxlingar var bärande för texten hört av sig med rättelse som tidningen fattat beslutet, säger biträdande redaktör Eric Rosén till SVT.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Aftonbladet Kulturs granskning av forskaren Martin Kragh har fått stark kritik. 24 forskare sågar artikelserien, som de kallar en smutskastningskampanj, skriver SVT:s Kulturnyheterna.

Åsa Linderborg, redaktör för kultursidan i Aftonbladet, har avböjt att kommentera till SVT. I stället kommenterar biträdande redaktör Eric Rosén händelserna. På frågan om behovet av att belägga huruvida uppgifterna i rapporteringen stämmer svarar Eric Rosén:

”Hade Aftonbladet gjort en artikel om det här på nyhetsplats, så hade det varit en självklarhet. Men i opinionsjournalistik har man större möjligheter att skriva fritt om saker man anser att medier bör titta mer på”, svarar han.

Samtidigt har Aftonbladet valt att avpublicera en av de texter som handlar om Martin Kragh. Texten, som är skriven av en frilansskribent, var behäft med allvarliga felaktigheter, säger Eric Rosén till SVT.

”Det inte en medarbetare på Aftonbladet kultur som skrivit, utan en debattartikel från en extern skribent. I den återgav han en uppgift som han hade fått i en mejlväxling med King’s college, men när en person som nämns i artikeln hörde av sig och sa ”det här har ni fått om bakfoten” tog vi bort artikeln helt enkelt. Den var beroende av att den uppgiften stämde”, säger Eric Rosén, redaktör på Aftonbladet, till SVT Kulturnyheterna.

Där artikeln tidigare gick att läsa står det nu: ”Artikeln ”Vetenskap har ersatts av ideologi”, publicerad den 7 mars 2019, byggde till stor del på en felaktig namnuppgift och har därför avpublicerats”.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.