Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Aftonbladet ångrar Littorin-publiceringar

Publicerad: 4 Juli 2011, 07:26

Både Jan Helin och Lena Mellin ångrar Aftonbladets första publicering om Sven Otto Littorin förra sommaren.


Ämnen i artikeln:

Sven Otto LittorinAftonbladet

I samband med de nya publiceringarna om sexchattar beskriver tidningen på fem sidor sitt eget jobb. Den första publiceringen, där tidningen skrev att han avgått på grund av frågor om ett brott, var ett misstag enligt chefredaktören Jan Helin.

”Det var en dålig publicering. Självklart borde vi ha publicerat vad vi hade omedelbart. Men vi hade fastnat i att vi inte kunde publicera sådana uppgifter utan att han får bemöta dem, och det tyckte vi verkligen inte att han hade gjort, säger han.

Det gjorde att tidningens nästa publicering ”Anna, 30: Jag sålde sex till Littorin” blev problematisk, enligt Jan Helin.

”Nu hamnar vi lite snett även i denna senkomna publicering eftersom det framstår som att vi försöker bevisa att han har köpt sex. Det är ju inte huvudfråga längre. Frågan nu har flyttats till varför han avgick.”

Av artikeln framkommer också att dagarnas publiceringar är ett resultat av tidningens research inför en eventuell förtalsrättegång. Jan Helin hade förutsatt att Sven Otto Littorin skulle anmäla tidningen till PO och driva en förtalsrättegång om uppgifterna varit felaktiga, och därför satt reportrarna Mattias Carlsson och Richard Aschberg på att gräva fram allt de kunde.

”En förtalsrättegång där ord står mot ord handlar ofta till slut om ifall tidningen hade skäl att tro på uppgifterna. De skälen skulle visa sig mycket intressanta. Vi kan förvisso kritiseras för att inte ha dragit fram dem före vi publicerade. Men vi ställde faktiskt bara en fråga till arbetsmarknadsministern, därefter tappade vi taktpinnen i denna historia”, säger Jan Helin.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.