Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

AF-chef varnas för att ha försökt spåra anställdas mediekontakter

Publicerad: 14 juni 2016, 09:11

Arbetsförmedlingen. Foto: Studio CA

En chef på Arbetsförmedlingen varnas av myndighetens personalansvarsnämnd sedan han försökt ta reda på vem som talat med medierna.


Ämnen i artikeln:

SVTArbetsförmedlingen

Det var i samband med ett SVT-reportage som en chef på Arbetsförmedlingen via mejl frågade sina anställda om de nyligen talat med media – och i så fall vad det då gällde.

För det varnas han nu av myndighetens personalansvarsnämnd, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Chefen har visserligen inte brutit mot det i tryckfrihetsförordningen stadgade efterforskningsförbudet, anser nämnden, men agerandet var ändå olämpligt.

Mejlet skickades ut med anledning av att myndighetsledningen förberedde en planerad intervju med Arbetsförmedlingen generaldirektör Mikael Sjöberg. När Mikael Sjöberg fick reda hur sektionschefen mejl var formulerat startades en utredning. Enligt anmälan till nämnden anser Arbetsförmedlingen att en mening i mejlet tagits ur sitt sammanhand och därmed inte är förenlig med efterforskningsförbudet.

Efterforskningsförbudet innebär att företrädaren för statliga eller kommunala myndigheter inte får undersöka vem som lämnat uppgifter till medierna. Efterforskning av källor är straffbart.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTArbetsförmedlingen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev