Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Advokat kritisk mot Expressens namnpublicering

Publicerad: 4 december 2018, 09:27

Viktor Banke Foto: Viktor Gårdsäter

Försvarsadvokaten Viktor Banke är kritisk till att Expressen publicerat namn och bild på en häktad TV-kändis. "Börjar man hänga ut personer med namn och bild innan ett åtal ens har väckts, vad kommer härnäst?", säger han.


Ämnen i artikeln:

Expressen

En person som är känd från ett TV-program har häktats misstänkt för bedrägeri. Personens namn och bild låg under söndagen och måndagen längst upp på Expressens hemsida i flera timmar. Dessutom förekom personen på söndagstidningens förstasida med namn och bild och på en helsida inne i tidningen. I tisdagens tidning följs artikeln upp med ytterligare en publicering. Det brott han nu är misstänkt för kopplas även ihop med en tidigare narkotikadom.

Det här får försvarsadvokaten och tidigare Aftonbladet-skribenten Viktor Banke att reagera starkt.

– En sådan publicering i en av Sveriges största tidningar är en enorm skada. Vad som sedan händer längre fram i den rättsliga processen spelar ingen roll för skadan är redan skedd. Det rimmar väldigt illa med att man ska vara oskyldig till motsatsen är bevisad, säger han.

Viktor Banke tycker att det är för tidigt att gå ut med namn när någon enbart är häktad, då häktningen inte bör tas som intäkt för att någon är skyldig.

– Ibland kan det vara så att någon är häktad på oerhört lösa grunder. Ofta är det så att det inte väcks åtal efter att någon häktats, för det inte finns tillräckliga bevis för ett åtal. Det kan Expressen omöjligen bedöma i nuläget. Nu föregår man den rättsliga processen, säger han.

Men det här är ju en känd person, finns det inte ett allmänintresse att han nu sitter häktad?

– Som advokat skulle jag säga att det faktum att han är känd gör skadan ännu större. Dessutom är personen inte så känd, jag visste inte vem det var innan artiklarna publicerades. Nu sprider man namn och bild på en person i ett väldigt skadligt sammanhang. Jag har svårt att se att det skulle vägas upp av allmänintresset.

Viktor Banke varnar för att flytta fram gränserna för när det är okej att publicera namn och bild på någon i ett rättsfall.

– Man måste kolla på utvecklingen. Börjar man hänga ut personer med namn och bild innan ett åtal ens har väckts, vad kommer härnäst? Det blir som att man lämnar över delar av den dömande verksamheten till media och det tycker jag är en obehaglig utveckling.

Expressens chefredaktör Thomas Mattson har avböjt att kommentera artiklarna kring TV-kändisen med hänvisning till att det är en pågående publicering.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.