lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Adobes Ipadverktyg på marknaden innan sommaren

Publicerad: 6 oktober 2010, 09:09

Innan nästa sommar räknar Adobe med att ha skruvat färdigt på sitt Ipad-publiceringsverktyg, som bland annat möjliggör panoreringar i 360 grader. Men den betaversion som finns ute tillverkar redan skarpa sidor.

Ämnen i artikeln:

AdobeIpad

Adobes verktyg med arbetsnamnet Interactive Overlay Creator fungerar bara i CS5, i motsats till verktygen från WoodWing och Bonniers Mag+ som går både i version 4 och 5. Enligt Adobe beror det på att stödet för interaktivt innehåll bara finns i den senaste versionen.

Men eftersom CS5 givetvis hanterar layouter gjorda i tidigare versioner går det bra att bara uppgradera en maskin för den som vill spara pengar.

Adobes verktyg jobbar med flash-filer men dessa konverteras för att fungera i Ipadmiljö.

I verktyget finns också en analysfunktion. Uppgifter från användarna skickas tillbaka till avsändaren som får möjlighet att mer eller mindre i realtid se hur publikationen blir läst. Det ska också finnas möjlighet till djupare analyser av läsningen.

En funktion som man är ensam om enligt Adobe är möjligheten till panoreringar i 360 grader.

Fortfarande är filerna dock relativt tunga, därför jobbar Adobe hårt på att få ner dem. Målet är att det bara ska ta ett par minuter att via en vanlig 3G-uppkoppling ladda ner en utgåva.

WoodWing har haft sitt verktyg på marknaden i över ett halvår redan.

Även här fanns problemet att filerna blivit mycket tunga. Ett sätt att komma undan problemet är att göra som The Times. Från början var filerna de producerade på mellan 250 och 350 MG. Men genom att streama videofilmerna i layouten istället för att låta de följa med filen kom man ner till bara drygt 60 MG.

För att få full funktionalitet på sidan krävs då uppkoppling till internet.

Atex har en plattformsneutral CMS-lösning som bygger på Polopoly. Det ska ge möjlighet att utveckla egna appar för såväl läsplattor som mobiler.

Digital Collections har tagit fram en Ipad-kompatibel e-papperslösning. Enligt leverantören justerar den automatiskt en pdf-fil för bästa möjliga läsning i Ipad.

Quark samarbetar med det franska mjukvaruföretaget Aquafadas för att utveckla material för Ipads. Företaget är också engagerade i Blio-plattformen.

Saxotech har tagit fram Extended Content Distribution för publicering i flera digitala kanaler, till exempel Ipad, Iphone, Amazons Kindle och Sonys Reader.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev