Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Administrativa tjänster bort på Berlingske

Publicerad: 18 December 2006, 09:17

Det är framför allt administrativa tjänster som försvinner när danska koncernen Det Berlingske Officin ska skära bort 350 tjänster, men även redaktionen på flaggskeppet Berlingske Tidende ska minskas.


Rationaliseringarna inom Berlingske-koncernen som blev offentliga förra veckan kommer inte som en överraskning. Efter att det brittiska mediabolaget Mecom, som ägs av David Montgomery, i somras köpte Berlingske av norska Orkla, har det varit väntat att något skulle ske med Berlingskes tidningar. Montgomery är inte nöjd med den avkastning som de danska tidningarna ger.

I fjol hade Berlingske-koncerenen ett överskott på 60 miljoner danska kronor. Men ägaren är inte nöjd med det, utan vill att vinsten ska fördubblas, ja, gärna tredubblas under de nästa åren. Det betyder att Berlingske ska ha ett överskott som ligger på mellan 120 och 180 miljoner kronor.

För att klara detta inleds nu en omfattande rationaliseringsprocess inom koncernen. Det första som sker är att ekonomitidskriften Berlingske Nyhetsmagasin och Berlingske Tidende Business slår samman sina redaktioner. Även Århus Stiftstidende och Det Bergske Blade, som båda ingår i Berlingske-kocernen, går ihop och bildar Midtjyske Medier.

Därutöver ska alltså nu också 350 av 2700 tjänster bort inom Det Berlingske Officin. Journalistklubben på Berlingske Tidende menar att det inte kan vara behov för att avskeda så många för att uppfylla Mecoms avkastningskrav; dessutom är Berlingske inte i kris. Journalistklubben utesluter inte att frågan kan leda till en verklig konflikt mellan parterna.

Danska mediaanalytiker hävdar dock att lönsamheten inom Berlingske är alltför dålig, jämfört med både nordiska och europeiska mediaföretag.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.