Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Adler och Politkovskaja får pressfrihetspris

Publicerad: 5 December 2006, 16:13

Svensken Martin Adler och ryskan Anna Politkovskaja får svenska sektionen av Reportrar utan gränsers pressfrihetspris för 2006 postumt.


De får priset därför att de ”med nyfikenhet, uthållighet och oförställt mod rapporterade från miljöer där pressfriheten är som mest hotad, och för det betalade de med sina liv”, heter det i motiveringen.

Journalisten och fotografen Martin Adler sköts sen 23 juni i år till döds i samband med en fredlig demonstration i Somalias huvudstad Mogadishu. Journalisten Anna Politkovskaja gick samma öde till mötes i Moskva den 7 oktober i år
– De båda journalisterna sköts inte av misstag utan medvetet, därför att någon eller några såg dom som ett hot. I Anna Politkovskajas fall var det en regelrätt avrättning och uppenbarligen ett beställningsjobb, symboliskt nog på president Putins födelsdag den 7 oktober. När det gäller Martin Adler är det fortfarande oklart vem som låg bakom dödsskjutningen och varför, säger Eva Elmsäter, ordförande i Reportrar utan gränser.
Martin Adler och Anna Politkovskaja var jämnåriga, båda föddes 1958. De ville både öppna våra ögon för orättvisor och lidande, skriver Reportrar utan gränser. Båda reste till platser dit få andra vågade åka, för att berätta om det som ingen annan kunde berätta.
Martin Adlers bevakade konflikter i länder som Irak, Rwanda, Tjetjenien och Liberia. Hans arbete rönte internationell uppmärksamhet och han fick ett stort antal priser. Anna Politkovskaja belönades även hon med många priser, bland annat Olof Palmepriset 2004.
Pressfrihetspriset delas i år ut för fjärde gången.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.