Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Adaktusson vill ha ett slut med det politiska finliret

Publicerad: 3 Maj 2010, 10:58

När vi ser hur de politiska fångarna behandlas i Eritrea, hur de dör framför våra ögon, måste man pröva något annat än tyst diplomati. Det hävdar Lars Adaktusson som i kväll visar en intervju med Dawit Isaaks fångvaktare i TV 8.


Intervjun med den före detta fångvaktaren Eyob Bahta Habtemariam är gjord i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Säkerhetspådraget var stort. Den eritreanska regimen tvekar inte att agera utanför det egna landets gränser och alla flyktingar därifrån är inte äkta.

Säkerhetstjänsten bevakar Eyob Bahta Habtemariam hela tiden. Men kanske lite extra när han träffade de svenska journalisterna. Det var första gången han ställde upp för utländska medier.

     Det här känns som ett genombrott i arbetet för Dawit Isaak, säger Lars Adaktusson.

     För första gången har någon pratat med ett ögovittne, någon som har träffat Dawit och vet hur han har det. Tidigare har mycket varit byggt på rykten och spekulationer.

Någon anledning att tvivla på Eyob Bahta Habtemariams vittnesmål finns det inte enligt Lars Adaktusson.

De enda som ifrågasätter det han säger är anhängare till regimen.

Med vid intervjun var också Dawit Isaaks bror Esayas. För tolka och göra en journalistisk bedömning av uppgifterna. Men också för att få möta någon som sett hans bror, som vet hur han har det.

     Det var min ide att Esayas skulle med, säger Lars Adaktusson. Och det kändes väldigt bra att de fick en chans att träffas. De fick också tid för sig själva, utan att några journalister och kameror vare med.

Hur kändes det för honom att höra hur hans bror hade det?

     Som han säger i inslaget, det var tufft. Men samtidigt är det väldigt jobbigt att leva i ovisshet också.

Lars Adaktusson är inte speciellt optimistisk när det gäller Dawit Isaaks framtid.

Det finns en risk att det kan sluta på ett väldigt tråkigt sätt. Ingen har kommit levande ur det fängelse där Dawit finns. Så det är en fråga om tid. Det framgår väldigt tydligt att han håller på att brytas ner. Både mentalt och fysiskt på grund av hans diabetes.

Den mediala uppmärksamheten har hjälpt Dawit Isaak. Det är Lars Adaktusson övertygad om. Men det räcker inte. Nu är det dags för politikerna att ta i med hårdhandskarna i och med läget har blivit akut. Avbryta biståndet till Eritrea är en åtgärd. Sedan kan vi påverka EU och/eller FN att genomföra sanktioner mot Eritrea menar Lars Adaktusson.

   Det finns mycket man kan göra om man verkligen vill.

Tror du inte att den svenska regeringen vill?

Jag tror nog att de vill. Men de har bundit upp sig till den tysta diplomatin. Och den har visat sig inte fungera så då måste man göra något annat. Det är inte längre tid med något politiskt finlir.

Intervjun sänd i ett extrainsatt Adaktusson special i TV 8 i kväll 22.00.

Med i Etiopien var också ett team från Expressen. Läs deras reportage här:

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.