Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

AB:s journalister tystar sig själva

Publicerad: 20 Februari 2014, 05:48

I dag anklagas tre journalister i Egypten för terrorism. Flera journalister på Aftonbladet, med Martin Shibbye i spetsen, protesterar mot rättegången genom att tejpa igen sina egna munnar.


Ämnen i artikeln:

Martin SchibbyeAftonbladet

De som står åtalade är australienaren Peter Greste, hans egyptiskkanadensiska chef Mohamed Fahmy och egyptiern Baher Mohamed som samtliga jobbar för den arabiska nyhetskanalen al-Jazeera.

I en debattartikel i dagens Aftonbladet  skriver Martin Schibbye att det handlar om en kraftmätning, där journalisterna blivit en bricka i ett spel. Huvudmåltavlan är hundratusentals egyptier som fortsatt att demonstrera mot landets ledning.

Massgripandet av journalister i Egypten är unikt i sin omfattning men varningsklockorna har klämtat länge. Det som för tio år sedan avfärdades som ett vargen kommer-resonemang att terroristlagarna skulle användas mot journalister är nu brutal verklighet i allt fler länder. I den årliga statistiken från pressfrihetsorganisationer jämförs alltid siffrorna med föregående år. Men zoomar man ut ser man ett intressant mönster: Den stora ökningen av fängslade journalister inträffar efter elfte september 2001.

Ämnen i artikeln:

Martin SchibbyeAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.