Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

AB backar efter redigeringsmissar

Publicerad: 12 Juni 2003, 11:18

Aftonbladet har öppet bett om ursäkt två gånger i vår. - Vi vill öka tidningens trovärdighet hos läsarna, säger Anders Gerdin.


Den 13 maj gick Aftonbladet ut med en ursäkt. Tidningen hade i en rad artiklar avslöjat att tingsrätten ofta reducerar de räkningar som svenska advokater lämnar in. De personer som tidningen granskat kunde delas in i två lag: de som fått sina betalningsanspråk prutade av rätten och de som fifflat till sig för höga arvoden.
På förstasidan den 9 maj namngavs och avbildades tio advokater som, enligt tingsrätten, krävt för mycket betalt för sina jobb och fått sina räkningar prutade. Eftersom rubriken ”Advokater fifflar för miljoner – och det är du som betalar” inte omfattade dem utan andra kolleger som granskades i reportageserien, hörde flera av sig med klagomål till tidningen.
– En olycklig redigering, medger chefredaktören Anders Gerdin och bad samtliga advokater som känt sig utpekade om ursäkt i 3-spaltig insidesartikel.
Var de nöjda med det?
– Det verkar så. Ingen har hört av sig till mig efteråt.
Den 19 maj var det dags för nästa ursäkt från Aftonbladet. Den avsåg redigeringen av en krönika av Staffan Heimerson den 14 december förra året med rubriken ”Sven Jerrings nazivurm kuppades av radion”.
.”Sven Jerring blev tidigt motståndare till nazismen, Aftonbladet beklagar uppgiften”, stod det bland annat att läsa i ursäkten som främst var riktad till den bortgångne radiomannens familj.
Varför säga förlåt så sent efteråt och inte meddetsamma?
– Därför att Sven Jerrings änka inte hört av sig till oss innan dess.
Varför inte självmant ursäkta fel, utan vänta på att någon utomstående kräver det?
– Det är klart man kan göra det på eget initiativ. Jag tycker till och med att man ska göra det, säger Anders Gerdin.
En av orsakerna till dröjsmålet var, att man på tidningen haft diskussioner om vad ordet vurm står för.
– Vi kom fram till att vurm inte är detsamma som att en person är nazist, utan att det mera handlar om ett intresse för något. Men det ursäktar inte vår rubrik. Den saknade täckning i texten.
Som en del i en uppgörelse med familjen Jerring har Aftonbladet betalat ett belopp till Jerringfonden som stödjer handikappade barn.
– Det handlar om en liten symbolisk summa, säger Anders Gerdin.
Varför be om ursäkt?
– Det ligger helt i linje med vad jag sagt det senaste halvåret. Vi vill öka tidningens trovärdighet hos läsarna.
Inte för att slippa skadestånd och PO-anmälningar?
– Det är givetvis bra om det räcker med en ursäkt. Det viktigaste är inte att tidningen blir fälld, utan att de förfördelade känner sig nöjda, tycker Anders Gerdin.
Vid senaste nyårsskiftet hade Afton-bladet en fällning i PON.
Nu har tidningen dragit på sig fyra under de senaste tolv månaderna.
Vad är det som hänt?
– Det har jag inget svar på i dag, men det är något jag måste ta reda på före sommaren. Det kanske går att finna ett mönster.
PIA ESTMER
Pia Estmer

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.