Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

A-pressens köp av Edda olagligt

Publicerad: 2 Mars 2012, 08:57

Den norska A-pressens köp av Edda Media är olagligt. Det fastslår myndigheten Medietilsynet i ett preliminärt beslut.


Ämnen i artikeln:

Norge

Medietilsynets uppgift är att se till att ingen medieägare i Norge blir för dominerande. Nu har myndigheten kommit fram till att A-pressens köp av det tidigare Mecom-ägda Edda Media strider mot ägarskapslagen på regional nivå, dock inte på nationell.

Medietilsynet menar att A-pressen efter uppköpet av Edda-tidningarna får en betydande ägarställning i regionen öst och väst om Oslofjorden. I detta område kommer A-pressen att äga cirka 80 procent av tidningarna. Gränsen för ägarskap på regional nivå ligger på 60 procent.

Beslutet ska nu ut på remiss och fristen för svar är satt till den 23 mars. Avtalet om köpet, som innebär att A-pressen ska betala 1,7 miljarder norska kronor för Edda Media, ingicks den 4 december i fjol. Om myndigheten preliminära beslut blir definitivt, betyder det att A-pressens köp av Edda blir ogiltigt. Medietilsynet ska komma med sitt avgörande beslut senast den 30 juli i år.

A-pressen är dock inte orolig över beslutet. I ett pressmeddelande från A-pressen heter det att man ser det som positivt att Medietilsynet uttalar att köpet inte strider mot den nationella ägarskapsbegränsningen. A-pressens koncernchef, Thor Gjermund Eriksen, är inte överraskad över att köpet överskrider lagens begränsningar runt Oslofjorden. Men han tror inte att detta kommer att påverka myndighetens definitiva beslut.

A-pressens köp av Edda Media ingår i en större affär som också handlar om norska TV 2. A-pressen ägde tidigare tillsammans med Egmont häften av TV 2. I början av det här året sålde A-pressen sin ägarandel i tv-bolaget för 1,9 miljarder norska kronor till Egmont. Därmed fick A-pressen ett bra tillskott i kassan för att finansiera köpet av Edda.

Affärerna som banar väg för Bonniers nordiska tv-dröm

Egmont stänger dörren för Bonnier
Christer Källström, Köpenhamn

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Norge

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.