Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

8 sidor kan tvingas flytta till Malmö

Publicerad: 25 januari 2018, 12:16

I måndags kom beskedet att regeringen tänker flytta flera statliga myndigheter från Stockholm. Bland de som berörs finns Myndigheten för tillgängliga medier, som ger ut den lättlästa nyhetstidningen 8 sidor.


Enligt beslutet ska Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), som sedan 2015 är ansvarig för utgivningen av den lättlästa nyhetstidningen 8 sidor, flytta till Malmö. Enligt planen ska MTM:s verksamhet i staden vara igång i januari 2020.

Om och i så fall hur 8 sidor berörs av flytten är inte helt klart på grund av att tidningen tills vidare undantas planerna.

– Framtiden är oviss eftersom 8 sidor ska utredas vidare innan ett beslut fattas. Det har sagts att vi kanske kan få ett besked till sommaren, säger tidningens chefredaktör Bengt Fredrikson.

Att inte veta hur framtiden ser ut påverkar såväl redaktionen som produktionen, berättar han.

– Det vore kanske en överdrift att säga att folk är oroliga, men jag kan konstatera att vi inte är riktigt nöjda med situationen. En eventuell flytt tar mycket energi och flyttar fokus från verksamheten.

Han berättar vidare att redaktionen diskuterat hur den skulle hantera ett beslut om att flytta verksamheten till Malmö.

– Det är troligt att delar av redaktionen inte kommer att följa med och det är beklagligt. Det är inte särskilt många i Sverige som sysslar med lättläst journalistik så det blir ju ett väldigt kunskapstapp om folk lämnar.

Det är bara tre år sedan 8 sidor flyttade till MTM:s lokaler i Globen-området i Stockholm. En förändring som berodde på att stiftelsen Centrum för lättläst avvecklades och dess verksamhet fördes in i MTM:s. Att än en gång behöva leva i ovisshet och kanske genomgå en flytt kommer att ta mycket energi, säger Bengt Fredriksson. Samtidigt ser han möjligheter med att 8 sidor ska utredas:

– Vi är ju helt klart obekväma med att vi i dag ligger under en myndighet. Så vi ser ju också att det här också kan innebära en chans för oss att få en annan huvudman.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.