Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

8 Sidor börjar göras i punktskrift

Publicerad: 19 December 2016, 11:53

Den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor kommer sedan några veckor tillbaka ut i punktskrift. "Det är viktigt och bra att vi når ytterligare en målgrupp”, säger tidningens chefredaktör Bengt Fredrikson.


8 Sidor har kommit ut sedan mitten av 80-talet. Syftet med tidningen är att fler grupper ska kunna ta del av nyhetsförmedlingen. I tidningen är meningarna kortare och orden mer lättbegripliga än i andra medier.

I dag finns 8 Sidor som papperstidning, ljudtidning, pdf-tidning och taltidning. Och sedan några veckor alltså också i punktskrift, vilket möjliggör för personer med dövblindhet eller synnedsättning att ta del av samhällsinformation och läsa lättlästa nyheter med hjälp av sina fingrar.

– Vi ska vara en tillgänglig tidning och nå ut till så många människor som möjligt och då är det viktigt och bra att vi nu når ytterligare en en målgrupp, säger Bengt Fredrikson, chefredaktör på 8 Sidor, och fortsätter:

– Och för dem som håller på att lära sig punktskrift tror vi att det är en stor fördel att börja med just lättlästa nyheter.

Den senaste siffran Bengt Fredrikson hörde var att ett 20-tal nu prenumererar på punktskriftsversionen. Med tanke på målgruppens storlek är Bengt Fredrikson nöjd med den siffran.

Såväl papperstidningen som punktskriftsversionen av 8 Sidor utkommer en gång i veckan. Framställningen av punktskriftsversionen går till så att underlaget för den vanliga tryckta tidningen konverteras till punktskrift. Därefter används den för att trycka punktskrift på papper hos punktskriftstryckeriet Punktdesign i Fagersta.

Förra året tog Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), vars uppdrag är att ge människor med läsnedsättning tillgång till de medier de behöver på det sätt som passar dem, över ansvaret för 8 Sidor. Myndighetens vision är att alla medier ska vara tillgängliga så att fler kan delta aktivt i samhället.

Och att komma ut på så många plattformar som möjligt är viktigt för att öka 8 Sidors tillgänglighet, enligt Bengt Fredrikson.

Vad ser ni som nästa steg för att göra 8 sidor än mer tillgängligt?

– Någon form av teckentolkning. Men det är ett stort steg. När det gäller teknikerna så har vi – såvitt vi vet – täckt upp de flesta tekniska områden och produktionsmetoder.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.