Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

640 Lidköpingsbarn gör egen tidning

Publicerad: 10 Juni 2013, 07:51

I onsdags bjöd Nya Lidköpings-Tidningen på en bilaga på 52 sidor om stadens historia, skriven av 640 låg- och mellanstadiebarn.


Vänermuseet tyckte att litteraturen för barn om den lokala historien var för dålig. Därför frågade man Nya Lidköpings-Tidningen om ett gemensamt projekt där också stadsbiblioteket involverades. Målet var att få elever på stadens skolor att skriva om sin egen historia. En fråga gick ut till kommunens samtliga skolor. Av 16 skolor nappade nio. Det blev sammanlagt 640 barn som ingick i projektet.

Vi visste inte riktigt hur det skulle bli och tänkte oss en tidning på ungefär 25 sidor och en utställning på museet. Barnen har jobbat journalistiskt, gjort egen research och faktakoll, säger Anna Berglund, administrativ redaktör på NLT.

Projektet växte, och resultatet blev en 52-sidig bilaga, späckad med artiklar och notiser om Lidköping och bygdens utveckling. Förutom bilagan ställs arbetet ut på Vänermuseet, och fyller på utställningen om Lidköping de senaste 50 åren.

Jag är så imponerad av både barnen och lärarna. Vi anpassade projektet till läroplanen. Där står bland annat att de ska skriva artiklar och jobba med frågor kring sin hembygd, säger Anna Berglund, som har haft Irma Rydén till sin hjälp som varit ute på alla skolorna för NLT:s räkning och lärt ut hur en artikel skrivs och hur en tidning görs.

Tidningen delades ut till prenumeranterna i Lidköping och ligger på nlt.se. Meningen är också att skolorna ska använda tidningen i sin undervisning. Därför finns en överupplaga upptryckt.

Tanken är att tidningen ska leva länge. Den har blivit mycket uppskattad, och jag tycker att det är kul att så många Lidköpingsbor framträder, säger Anna Berglund.

Om projektet leder till fler idéer i framtiden är dock oklart.

Vi är fortfarande mitt uppe i detta. Det har varit ett jättestort projekt som gett en hel del merjobb, men det är klart att vi funderar på vad vi ska göra härnäst. Vi kanske måste hitta nya vägar för tidningen i framtiden, säger Anna Berglund.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.