Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

43 SVT-medarbetare: ”Personalpolitiken hotar SVT:s uppdrag”

Publicerad: 20 Mars 2019, 11:13

SVT:s redaktion i Stockholm. Foto: Wikimedia Commons.

Nu stämmer 43 anställda vid SVT Kultur in i den kritik som flera profiler framfört mot bolagets personalpolitik under senaste månaden. I ett upprop som publicerats i Expressen kräver de förändring.


Ämnen i artikeln:

SVT

Efter att Lina Thomsgård, Daniel Sjölin och Carin Hjulström offentligt kritiserat personalpolitiken på SVT stämmer nu 44 anställda vid SVT Kultur in i kritiken. I en debattartikel i Expressen skriver de:

”SVT har i uppdrag att bedriva nyhetsverksamhet och erbjuda ett mångsidigt kulturutbud – med hög kvalitet präglat av demokratiska och humanistiska värden, bland annat. Vi som skriver under det här brevet menar att SVT:s rådande personalpolitik hotar de uppdragen”.

De pekar ut tre områden som lider av den personalpolitik, där få erbjuds fasta tjänster utan istället får gå mellan vikariat och frilansavtal, som SVT har.

Dels menar de att kvalitén på programmen blir lidande.

”För att producera god journalistisk kvalitet utifrån public serviceuppdraget krävs långsiktighet och trygghet. Vi behöver få tid till att sätta oss in i ämnen, gräva, knyta kontakter och utveckla våra arbetsmetoder. Vi måste våga jobba med svåra frågor där det finns en hotbild mot journalister, utan att vara rädda för vår säkerhet när kontrakten med SVT tar slut”, skriver de.

De skriver också att de korta kontrakten skapar en destruktiv arbetsmiljö som gör att många blir stressade och utbrända.

”Flera av oss har känslor av att ha blivit utnyttjade, manipulerade, förbisedda, slutkörda och rädda för att ta olika beslut i livet – till exempel att skaffa familj”, skriver de.

Den tredje punkten är ekonomin. De hänvisar till en uträkning som Journalistklubben på plats gjort som visar att de personer som tagits in via bemanningsbolag kostat miljoner mer än vad det skulle ha gjort om de varit anställda.

Kritiken får även stöd från flera profiler med fast anställning på SVT. Janne Josefsson, Kristina Hedberg och Rickard Olsson riktar kritik mot hur vikarier behandlas, skriver GP.

”Mediebranschen är uppbyggd på att man ”lasar ut” folk. Media har systematiskt utnyttjat lagen om anställningsskydd i tjugo, trettio år för att undvika att anställa folk. Hade Volvo funkat på samma sätt hade ”Uppdrag granskning” varit där direkt med sina kameror och ställt frågor”, säger Rickard Olsson till GP.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.