Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

42 procent av personalen lämnar Skånskankoncernen

Publicerad: 2 juni 2009, 09:27

En ledning, åtta kontor - och behov av nyanställningar när 42 procent av de anställda lämnar. -    Det här blir dyrt. Men vi både bantar och syresätter, säger Skånska Dagbladet-koncernens vd Thomas Grahl.


Ämnen i artikeln:

Norra Skåne

Skånskan-koncernens dramatiska bantning är nu klar: 205 tjänster blir 153. Men det är anställda motsvarande 86 heltidstjänster, 42 procent, som tackat ja till erbjudandena om avgångsvederlag eller pension. Det innebär att koncernen kommer att ha ett behov av att anställa nytt folk.
I erbjudandet har ledningen sagt att man kan säga nej till nyckelpersoner – men när nu tiden gick ut i går hade ingen fått nej.
Thomas Grahl säger att han ärvt erbjudandet, och att han själv inte skulle ha utformat så här – det är för generöst – men att det har sina poäng.

Är medel reserverade? Vad kostar det?

–    Det ska jag redovisa för styrelsen först. Men det kan jag säga, att det återkommer inte.

Erbjudandet att få extra ersättning utöver uppsägningstiden gäller i olika steg för dem som varit anställda i minst sex år. Är man över 55 år har det medfört ytterligare kompensation.
Pensioneringserbjudandet har gällt dem som är över 60 år.

Thomas Grahl tolkar de många ansökningarna som att koncernen är en bra arbetagivare med god arbetsmiljö – annars hade inte så många varit kvar så länge.

Den nya organistionen innebär att de tre tidningarna Skånska Dagbladet, Norra Skåne och Laholms Tidning får en gemensam ledning. Den kommer att huvudsakligen arbeta i Malmö, men röra sig mellan huvudkontoren i Hässleholm och Laholm också.

Jan A Johansson blir chefredaktör och ansvarig utgivare, och leder kultur och ledarredaktionerna, Mimmi Karlsson-Bernfalk blir redaktionschef och leder allmänna redaktionen, och Ola Grahn blir försäljnings- och marknadsdirektör.

Sju redaktioner läggs ner: Svalöv, Trelleborg, Skurup, Ystad – Skånskans redaktioner – Kristianstad, Markaryd och Perstorp – Norra Skånes.

Det betyder att koncernen kommer att ha 8 kontor, med minimum 2 medarbetare. Störst är Malmö där ledning, redigering mm kommer att finnas, stora också Hässleholm och Laholm, Lund, Eslöv, Sjöbo, Kristianstad, Osby och Broby kommer att ha från 7 till 2 medarbetare.

Skånska Dagbladet trycks i Malmö i Rotationens tryckeri, Norra Skåne och Laholms Tidning i Hässleholm på koncernens eget tryckeri.

Kommer den nya organisationen att innebära att ni klarar ett eventuellt förändrat presstöd, från 63 miljoner till 19?

–    Inte på kort sikt och inte som konjunkturen ser ut, säger Thomas Grahl.
–    Men vi är på god väg.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Norra Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.