Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

39 namn på RSF-lista över pressfrihetsfiender

Publicerad: 5 Maj 2008, 11:57

I år har Reportrar utan gränser (RSF)räknat till 39 personer som organisationen kallar pressfrihetens fiender. För sjunde året har organisationen inventerat vilka män och kvinnor som antingen själva angriper journalister eller beordrar andra att göra det.


De flesta är toppolitiker eller militära chefer, ledare för beväpnade grupper och narkotikahandel. Oftast svarar de inte inför något för sina allvarliga övergrepp och misslyckandena med att straffa dem är ett av de allvarligaste hoten mot medierna i dag.

Fem personer har försvunnit från listan, däribland Fidel Castro och Pakistans förre president Pervez Musharraf. Eftersom situationen i Etiopien tycks bli stabilare har också premiärminister Meles Zenawi avförts från listan. Detsamma har hänt med Swazilands kung Mswati III och Unga Patrioters ledare Charles Blé Goudé på Elfenbenskusten.

Fem har försvunnit med tio nya har satts upp på listan.
I Palestina har den beväpnade Hamas-grenen och Palestinas säkerhetsstyrka hamnat på listan. Så har också Israels försvarsstyrkor. Där står också Turkmenistans president sedan drygt ett år, Gurbangouly Berdymukhammedov, och den somaliska väpnade gruppen Al-Shabaab, Mogadishus borgmästare Mohamed Dhere och chefen för den nationella säkerhetstjänsten Mohamed Warsame Darwish.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.