Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

350 år efter Roskilde blev BLT-ettan dansk

Publicerad: 25 Februari 2008, 14:14

Imorgon är det 350 år sedan Roskildefreden slöts, och Blekinge blev svenskt. Jubileum, eller sorgedag? Blekinge Läns Tidning gjorde danska ettor på sina tre editioner idag, för att få läsarna att fundera över om? (Uppdaterad)


Freden i Roskilde blev inte slutet på krigen mellan Danmark och Sverige, men det var sista gången (senaste?) som Skåne och Blekinge bytte överhöghet.

Tidningen har inte lagt pannan i djupa veck över fredens konsekvenser, men har gjort en enkät om synen på landstillhörigheten. Inte överraskande vill de flesta tillfrågade Blekingebor vara svenskar.

I en krönika resonerar tidningschefen Kerstin Johansson om hur det kunde varit om Blekinge fortfarande var danskt.
”Jag undrar om jag som dansk utgivare publicerat Muhammedteckningarna och orsakat hämndaktioner i arabvärlden mot ? jaa, mot exportföretag då som legat i Blekinge och hetat A/S och inte AB?”

BLTs tre editioner har danskspråkiga första- och andrasidor, och en svensk variant som sidan 3. Den danska översättningen och bearbetningen har gjorts av tidningens danskättade medarbetare Simone Hansen.

Reaktioner?
– Vi har fått några mail och folk har gett oss kommentarer på stan, säger Kerstin Johansson.
– De tycker att roligt med den danska ettan, en bra idé. Och så engagerar freden mer än jag trodde.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.