Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

300 amerikanska journalister vittnar om #metoo

Publicerad: 1 Februari 2018, 11:51

Den amerikanska branschsajten Columbia Journalism Review har bett sina läsare skicka in berättelser om incidenter på redaktioner. Över 300 har vittnat och sajten har publicerat samtliga vittnesmål.


Av de som svarade skrev 41 procent att de själva utsatts för sexuella trakasserier på sina redaktioner eller som frilansande medarbetare. Men bara en tredjedel hade rapporterat dem. Många av de som vittnat var unga och nya på sina jobb när de utsattes, och många av fallen är samtida.

”Resultaten av vår begränsade undersökning visar den smärtsamma banaliteten när det gäller trakasserier inom journalistiken – den alldeles för utbredda känslan av att vara obekväm på arbetsplatsen, förväntningarna att kontoret ska vara en herrklubb, det faktum att det händer dagligen och på varje jobb, genom hela karriärer. Svaren visar också hur människor vänjer sig, vare sig det handlar om öppna trakasserier, rena övergrepp eller den gråskala av oönskade kommentarer, romantiska initiativ, flirtar, mobbning och andra typer av arbetsrelaterade hinder. Fast beslutna att göra sitt jobb brukar de som utsätts för trakasserierna sänka sina förväntningar, göra eftergifter och jobba sig runt och – oftast – jobba sig igenom det.”

Sajten frågade också 150 redaktioner hur de hanterar sexuella trakasserier ”exakt 0 av dessa hade svarat när tiden gick ut”, skriver CJR.

Här finns vittnesmålen publicerade.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.