Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

30 000 bilder om den 3 juni

Publicerad: 12 Juni 2003, 07:16

Den 3 juni gav sig drygt 3 800 fotografer, proffs- och amatörer, runt om i Sverige ut med sina kameror för att under en dag skildra "En dag i Sverige". Dokumentationen har Riksarkivet tacksamt lovat ta hand om.


Det var Jeppe Wikström, mest känd för sina fotoböcker om Stockholms stad och Stockholms skärgård, som kom på idén att göra något sådant här för svenskt vidkommande.
I USA finns liknande projekt.
Tillsammans med GP:s före detta bildchef Lars Fahlén  gick han igång med uppgiften. Med meteorologen Lage Larssons hjälp kom de fram till att den minst regniga perioden i Sverige vanligen inträffar första veckan i juni, så den 3 spikades som datum.
De hade räknat med att engagera ett tusental personer, men det blev nästan ett fyrdubbelt antal som anmälde sig.

Forskningsbar

De medverkande får skicka in tio bilder vardera. Så mellan 25- och 30 000 bilder väntas komma in under den närmaste tiden och mellan 300 och 350 kan till slut komma i fråga för publiceringar i en bok som förlaget Max Ström ska ge ut samt för en utställning på Kulturhuset den 3 oktober i höst.
Ytterst handlar projektet om att lämna ett dokument till eftervärlden som det går att forska kring.
Duger inte dagens pressbilder till det? Nej, anser Lars Fahlén.
– Det förekommer i mycket liten utsträckning vanliga människor i våra tidningar. Flertalet föreställer personer med makt. Det dokumentära fotografiet och reportaget har kommit i skymundan i pressen av ekonomiska skäl. Kanske det vi gör kan leda till en renässans?
PIA ESTMER
Pia Estmer

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.