Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

250 såg debatten om journalistrollen och samtalet fortsätter

Publicerad: 7 Februari 2011, 12:27

250 personer följde Anders Mildners föredrag om den nya journalistrollen på nätet. Och samtalet tog inte slut när sändningen gjorde det.


Ämnen i artikeln:

Joakim Jardenberg

Anders Mildner är mycket nöjd med att 250 personer följde sändningen live på nätet. Han jämför med en vanlig konferens då den siffran skulle gjort de flesta arrangörer nöjda. Han är också nöjd med att samtalet fortsatt, och fortsätter.

Hashtaggen #journalistroll var till och med på listan över de mest använda i lördags. Så antalet som diskuterade på Twitter var väldigt, väldigt många.

Men är det ändå inte en begränsad krets på Twitter?

Det beror på hur man betraktar det. Från min utgångspunkt är kretsen man når via Sim(o)s årsbok rimligen väldigt liten och begränsad. Via Twitter vidgar man den kretsen betydligt.

Omkring 15 personer såg föreläsningen på plats i Lund. En av dessa var City Skånes redaktionschef Jonas Kanje:

Det var skitintressant. Alla som får sin lön för att de gör någon form av journalistik borde engagera sig i den här debatten.

Jag tycker att man alltid måste titta sig över axeln för att se vad det är som kommer. Och för att veta hur vi gör det som är aktuellt och angeläget.

Är man mer på tå om man jobbar på en relativt nystartad gratistidning jämfört med om man sitter på en prenumererad morgontidning som har funnits i över 100 år?

Hoppas inte. Men det är möjligt att vi är mer medvetna om vår sårbarhet då vi haft det kärvt i princip hela vår existens. Även om vi inte har det nu.

Så kanske är det mer tydligt för oss att om vi inte är angelägna så har vi inte jobben kvar om ett halvår. Om vi är usla, varför ska då någon förlora pengar på oss? Men jag hoppas alla har den insikten.

Men han har förståelse för att behovet att engagera sig i vad som händer i sociala medier inte upplevs så stort om man jobbar i till exempel Helsingborg, Östersund eller Luleå. Där det lokala flödet inte är speciellt stort. Och där de traditionella medierna är dit man går för att hålla sig uppdaterad.

Ta till exempel Helsingborg. HD, HD.se och City Helsingborg har en räckvidd på runt 85 procent här. Så jag förstår om man har svårt att känna här att journalistrollen är hotad på det lokala planet.

Sändningen sköttes av Mindparks vd Joakim Jardenberg.

250 följde på nätet är det en siffra du är nöjd med?

Med tanke på att vi hade 12 personer live på plats så får väl en faktor 20 på nätet anses hyfsat. Jag brukar se det som att om bara en enda person kan vara med i diskussionen som annars inte hade kunna vara det, så är det värt att sända det live. Det kostar ju inget mer än lite engagemang.

Så helt kort: japp. jag är jättenöjd. Men jag är ännu mer nöjd med att så många deltog i samtalet på twitter och i chatten.

Hur många har tittat i efterhand?

På bambuser är det nu totalt 385 som har tittat, på video.jardenberg.se är det 245 som har tittat. Den senare tjänsten räknar hur länge man har tittat också. Just nu, totalt 6248 min.

Hur ska man nå ut till fler än de redan engagerade?

Jag tror inte det är det stora problemet, vi måste ha respekt för att det här *är* en ganska smal fråga. Däremot vore det nyttigt om de som inte håller med Anders Mildner hade varit lite mer engagerade. Vi fick kritik för att vi inte bjudit in någon opponent, men det var ju en öppen inbjudan.

Blir det någon uppföljare?

Garanterat! Men det finns ingen masterplan från min sida. Jag fångar tillfällena i flykten.

Se debatten på jardenberg.se/live/

Mildner diskuterar journalistrollen live

Ämnen i artikeln:

Joakim Jardenberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.