Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

24Kalmars ansvariga utgivare bemöter pepparkakskritiken

Publicerad: 30 november 2018, 13:17

24Kalmars ansvarige utgivare Andreas Norinder slår ifrån sig kritiken. Foto: Samuel Slättman/24Kalmar

Webbtidningen 24Kalmar har fått kritik för att låta en artikel om ett förbud mot pepparkaksgubbar i Luciatåg på en skola ligga kvar – trots att rektorn dementerat. Men ansvarig utgivare och nyhetschef Andreas Norinder menar att tidningen ger en rättvis bild: "Jag har lite svårt för att bara svälja makthavarnas bild".


Barn får inte vara pepparkakor i Luciatåget på en skola i Kalmar och föräldrarna rasar. Det slog nättidningen 24Kalmar fast, med rubriken ”Pepparkaksfigurer förbjuds i luciatåg: ‘Spårat ur fullständigt'”. Uppgifterna kom från föräldrar vid skolan. Men redan samma dag publicerade tidningen en intervju med skolans rektor, som dementerar uppgifterna och säger att även om de inte haft pepparkaksgubbar i tågen på 20 år så är de inte förbjudna.

Men rubriken på 24Kalmars första artikel är samma som tidigare, men med två blålänkar till den nya intervjun i texten.

DN:s faktagranskare Faktiskt tar upp 24Kalmars artikel som ett exempel på en missvisande historia kring luciafirande. Men 24Kalmars ansvarige utgivare och nyhetschef Andreas Norinder håller inte med om kritiken och säger att tidningen har täckning för rubriken i sina artiklar.

– Vi har på flera ställen blålänkat till den nya artikeln. Då har man som läsare alla möjligheter i världen att läsa citaten och bilda sig sin egen uppfattning.

Den ligger ändå kvar med rubriken som säger att pepparkaksgubbar är förbjudna?

– Jag menar att man som läsare får en helhet och en riktig bild av våra två texter. Det vi skriver i den första artikeln bekräftas av rektorn i den andra: Att ingen har varit pepparkaksgubbe på 20 år och att ingen fick vara det nu heller. Samt att de har haft en diskussion där minst en lärare sagt att det kan upplevas som stötande. Föräldrar och barn upplever att det är ett förbud från skolledningens sida. Det är lite ord mot ord men jag tycker vi ger en rättvis bild, säger han.

Men om man bara går in och läser rubriken – är den inte hårdragen med tanke på de uppgifter som framkommer i den andra artikeln?

– Så kan man se det. Men för den som är berörd så känns det som ett förbud och det finns olika åsikter om vad som sagts inofficiellt från skolans håll. Jag har lite svårt för att bara svälja makthavarnas bild. Det tycker jag känns lite konstigt som journalist. Vi tycker att vi har gjort avvägningar för båda parter.

Andreas Norinder är medveten om att många högerextrema sajter har använt tidningens text, och säger att 24Kalmar har fått en del trafik från de sidorna.

– Det har lett till en hetsig diskussion på deras sajter, där vår artikel frontar en debatt som inte alls finns i texten. Det är olyckligt när folk inte ser helheten, säger Andreas Norinder.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News