Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

2007 bra år för norsk dagspress

Publicerad: 14 Februari 2008, 11:11

De prenumererade dagstidningarna i Norge klarade sig bra i fjol. Däremot fortsätter nedgången för lösnummertidningarna. Detta visar upplagesiffrorna för 2007, som enligt Mediebedriftenes Landsforening (MBL) är ett av de bästa åren i branschens historia.


Även om den totala upplagan för norsk dagspress gick tillbaka med 1 procent i fjol, så är situationen för de prenumererade dagstidningarna stabil. De gick endast tillbaka med 0,3 procent, medan lösnummertidningarna sjönk med 3,1 procent. Tre fjärdedelar av upplagenedgången svarar lösnummertidningarna för.

Med ett rekord i annonsintäkter och kraftig tillväxt på andra plattformar än papper, karaktäriserar MBL 2007 som ett av de bästa någonsin. Av MBL:s 170 medlemstidningar hade 86 tidningar ökningar i upplagan.

Den största upplageframgången hade – liksom föregående år – finanstidningen Dagens Næringsliv, som nu är Norges sjätte största tidning.

På andra plats kommer kulturtidningen Morgenbladet; sedan starten 2002 har tidningen mer än fördubblat sin upplaga, som nu ligger på nästan 20 000 exemplar.

Bland de tio upplagevinnarna finns flera nischtidningar: Klassekampen, Finansavisen och Ukeavisen Ledelse. Även flera landsortstidningar gick fram i fjol, bland andra Stavanger Aftenblad, Adresseavisen och Bergens Tidende. Även rikstidningen Aftenposten hade framgång.

För övrigt är 2007 det första hela år som samtliga dessa tidningar utkom i tabloid.

CHRISTER KÄLLSTRÖM
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.