Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

2005 ett bra år – men kostnaderna ökar nästan lika mycket som intäkterna

Publicerad: 30 Augusti 2006, 13:38

Dagstidningsbranschen går bra. 2005 blev det fjärde bästa året de 30 år Presstödsnämnden samlat in och analyserat dagstidningarnas årsredovisningar. Den samlade vinsten för 104 företag blev 1,386 miljarder. Annonsvolymen ökade 2005, men de samlade upplagorna fortsatte att falla.


För fem tidningsföretag var 2005 rekordåret sedan 1976, Dalslänningen, Hallandsposten, Lokaltidningar i Västergötland, Smålänningen och Ulricehamns Tidning. Det är relativt sett små och mellanstora lokaltidningar, en grupp som under året också haft en stark tillväxt i annonsvolym. Viktigaste orsaken till rekorden är annonsintäkterna, enligt presstödsnämndens analys. De kännetecknas också av att kostnaderna hållits tillbaka.
Det gäller inte branschen i stort. Kostnaderna har fått öka nästan lika mycket som intäkterna. Hade de inte gjort det hade 2005 blivit ett rekordår för fler.
Storstadstidningarna utan presstöd förbättrade alla nettoresultatet, utom Aftonbladet som dock fortfarande hade det i kronor bästa resultatet på 258 miljoner. DN minskade sin förlust med omkring 65 miljoner till 86 miljoner. Övriga gick med vinst.
I sin sammanfattning av ekonomin konstaterar Karl Erik Gustafsson och Magnus Hellström att på grund av konkurrensen på upplage- och annonsmarknaderna kommer det att bli allt viktigare att dagstidningsföretagen kan hålla nere sina kostnader, och finna metoder för det, var och en för sig eller tillsammans.

Tidningsföretagen med de bästa bruttomarginalerna 2005:
1) Jönköpings-Posten 24 procent
2) Nya Wermlands-Tidningen 23
3) Dagens Industri 22
4) Nya Lidköpings-Tidningen 21
5) Lokaltidningar i Västergötland 19

Tidningsföretagen med högst räntabilitet:
1) Lokaltidningar i Västergötland 53
2) Dagens Industri 36
3) Jönköpings-Posten 36
4) Smålänningen 30
5) Södermanlands Nyheter 26
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.