Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

16 utgivare utreds av JK för felaktig porrfilmspublicering

Publicerad: 23 Januari 2019, 08:55

Mari Heidenborg, JK. Foto: Press.

Ansvariga utgivare för 16 nyhetssajter utreds nu på uppdrag av Justitiekanslern för förtal av den busschaufför som, felaktigt, påstods ha visat porrfilm för skolelever. "Väldigt ingripande uppgifter för den enskilde", säger JK Mari Heidenborg. UPPDATERAD


Den historia som flera tidningar publicerade om att en busschaufför visat en porrfilm under en skolutflykt, som visade sig vara felaktig, har sedan tidigare fällts av Pressens Opinionsnämnd. Nämnden ansåg att personen som kört bussen gått att identifiera i flera av artiklarna då det bland annat stått vilken sträcka bussen kört.

Nu har justitiekansler Mari Heidenborg gett i uppdrag till en åklagare att utreda förtal av mannen mot de ansvariga utgivarna för 16 tidningar som publicerat uppgifterna, vilket Expressens ansvariga utgivare Thomas Mattsson skrev om på sin blogg.

– Vi har beslutat att inleda förundersökning gällande förtal mot de här webbplatserna. Nu väntar vi på att den genomförs, och när vi sedan har fått resultatet ska vi ta ställning i åtalsfrågan, säger Mari Heidenborg till Medievärlden.

En ny regel som trädde i kraft vid årskiftet gör gällande att de webbplatser där artiklarna legat ute en längre tid som publicerat uppgifter som JK bedömer kan vara förtal ska informeras och ges möjlighet att ta bort artiklarna. Följer man den uppmaningen undgår man åtal. De utgivare där artiklarna legat ut så pass länge att de omfattas av regeln fick en sådan uppmaning förra veckan.

– Tar de bort artiklarna väcks det inget åtal, säger Mari Heidenborg.

Vad är det som fått er att inleda den här förundersökningen?

– Vi gör bedömningen att det kan antas att det har förevarit ett förtal i de här artiklarna.

I ett tidigare skede av utredningen har JK också kollat på SVT Text:s publicering. Men SVT ingår inte i de 16 tidningar som utreds, då JK ansåg att uppgifterna i den artiklen var avidentifierade i större utsträckning, vilket gjort att den utpekade personen inte kunnat identifieras.

JK inleder själva förundersökningen, utan anmälan från den förtalade, då de anser att det varit påkallat.

– Vi anser att det har varit frågan om en stor spridning och handlat om väldigt ingripande uppgifter för den enskilde.

PON har redan behandlat den här frågan. Hur anser du att det här påverkar medieetiska systemet att ni nu utreder det här?

– Det handlar om två olika system och det ena systemet tar inte ut det andra. Sedan kan det faktum att publiceringarna fått kritik i PON medföra att JK anser att det inte finns ett allmänt intresse, men i det här fallet har vi funnit att det finns anledning för oss att agera. En anledning till att vi valt att ta upp det här trots att det varit föremål för kritik från PON är att artiklarna ligger kvar efter att kritiken getts. Vi anser därför att det finns anledningar att ta upp det här.

UPDATERING:

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger att Expressen just nu går igenom JK:s beslut och material i samråd med tidningens jurister.

– Jag tror att jag talar för alla 16 ansvariga utgivare när jag med full respekt för JK:s roll och rätt att inleda förundersökningar om förtalsbrott ändå konstaterar att det var med viss förvåning som vi noterade den här polisutredningen om något som Pressens opinionsnämnd redan tagit ställning om.

Thomas Mattsson efterfrågar också mer information om JK:s uttalande i Medievärlden att det faktum att artiklarna ligger kvar på sajterna trots PON:s kritik.

– Det var ju bara ett fåtal tidningar som PON klandrade, menar JK att redaktioner som inte fällts ändå ska avpublicera visst innehåll? Och gör JK någon skillnad mellan eventuella gamla, klandrade texter som inte ändrats alls efter den pressetiska processen eller påverkar det att redaktionen, som exempelvis Expressen, plockat bort de ifrågasatta uppgifterna och tydligt redovisar vad PON sagt? Inget av detta har vi svar på, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

– Jag välkomnar att JK uttalar sig och ger mer inblick i resonemangen. Nyhetsmedierna får nu försöka förstå om detta är en ny hållning från ämbetet med en mer aktivistisk JK i spetsen? Det här orsakar lite arbete på tidningarna, men som publicist är det intressanta funderingar.

Marcus Melinder, ansvarig utgivare för Norran, som var först med att publicera uppgifter om den påstådda porrfilmen, säger att den artikel som i dag finns på tidningens sajt inte påminner om den första publiceringen.

– Den ursprungliga artikeln som publicerades i oktober 2017 finns inte kvar. Den är sedan länge ändrad. När förundersökningen mot busschauffören lades ned la vi till det i artikeln. Vi har tagit bort allt i artikeln som kan peka ut personen. Artikeln i sin nuvarande form innehåller inte de detaljer som PO och PON klandrade, säger Marcus Melinder.

JK uppger till Medievärlden att den som tar ner artikeln inte kan komma att åtalas. Men Marcus Melinder menar att det inte alltid är en bra idé att ta bort sådant som blivit fel.

– Min principiella hållning är att vi ska vara försiktiga med att så fort det blir något fel helt sonika tar bort saker från internet. Det kan ju finnas anledning att kunna gå tillbaka och se när någonting skrevs. Däremot ska naturligtvis alla sådana detaljer och uppgifter som kan vara brottsliga naturligtvis tas bort. Vi har därför valt att ändra artikeln och avidentifiera den, säger Marcus Melinder.

Läs också

Fem tidningar fälls för utpekande av porranklagad busschaufför (2018-10-18)

Felaktig TT-text om busschaufför fortfarande publicerad (2018-11-06)

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.