söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

150 reportage om våld mot kvinnor

Publicerad: 23 februari 2012, 08:34

I veckan lanseras Cause of Death: Woman, en sajt med 150 reportage hela världen för att uppmärksamma våldet mot kvinnor.


Från Sverige deltar bland andra Kerstin Weigl på Aftonbladet, Karin Alfredssson och fotografen Linda Forsell.

Vi frågade Olga Persson, förbundssekreterare Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, vad de vill uppnå med projektet:

Vad är det för journalister som valts ut att resa runt i världen?

Karin Alfredsson skrev bland de första böckerna i Sverige om våld mot kvinnor, Den man älskar agar man, 1979. Hon har sedan dess jobbat med journalistik och prosa för att belysa ämnet på flera olika sätt. Idén till projektet Cause of Death: Woman kommer från henne och Kerstin Weigl, författare och journalist på Aftonbladet som gjort en unik granskning om dödligt våld mot kvinnor i Sverige under 2000-talet tillsammans med Kristina Edblom. Till projektet behövdes en fotograf och Linda Forsell har tidigare jobbat i bland annat Israel och Palestina.

Hur har ni valt länder?

Länderna representerar ett urval av världens länder, det är fattiga, rika, stora och små. Vi ville belysa flera olika sorters våld som drabbar kvinnor just för att de är kvinnor och vi ville att det skulle vara länder som kan visa en allmängiltig bild. Vi ville alltså inte fokusera på undantagen i ett land. Vi vet ännu inte var resan slutar. Kanske kommer vi att besöka fler länder och på så sätt komplettera materialet.

Vad vill ni uppnå?

Vi vill väcka opinion bland dem som ännu inte är intresserade av problemet. Vi vill utmana våra egna gränser som organisation och låta berättelserna leva sina egna liv. Ansikten, kroppar, ögon och upplevelser. Ofta skildras det vardagliga våldet med siffror, statistik och forskning. En mördad kvinna blir en pinne i statistiken. Vi anser att journalistik kan förändra världen om den görs på rätt sätt och just det här projektet tror vi kan göra det. Det är därför vi valt att lyfta fram även de som jobbar för förändring och att det finns hopp. Alla kan bidra till förändring genom att agera i sin vardag.

Är det värre att kvinnor drabbas av våld än män?

– Absolut inte! Våld är lika illa oavsett vem det drabbar. Anledningen till att vi vill skriva om kvinnor är att vi tror att våldet som drabbar kvinnor är mer osynliggjort och tabubelagt just för att det ofta finns en relation mellan offer och förövare. Vi tror också att anledningen till att våld utförs av män runt om i världen, mot kvinnor och mot andra män, bottnar i normer och attityder kring vad det innebär att vara man. Om vi kunde ändra på detta, att män förväntas ha makt, få makt och upprätthålla makt genom att använda våld så skulle det gynna både kvinnor och män.

Satsningen: http://causeofdeathwoman.com/

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev