Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

15 av 20 EU-parlamentariker säger nej till nya direktivet

Publicerad: 6 Mars 2019, 08:06

En majoritet av de svenska ledamöterna har bestämt sig för att rösta nej till det nya upphovsrättsdirektivet när det kommer upp till omröstning i EU-parlamentet. Fem har inte bestämt sig än – men ingen säger i dagsläget ja, visar en enkät från Medievärlden.


Ämnen i artikeln:

EU

EU:s nya upphovsrättsdirektiv har blivit en het fråga. Intresset bland allmänheten för reformen ökar, och motståndarna till det nya direktivet har kallat till demonstrationer innan omröstningen sker. Direktivet har gått igenom samtliga instanser och ska nu godkännas av EU-parlamentet. Vilket datum den ska ske kommer bestämmas under en talmankonferens som hålls under torsdagen.

I den svenska riksdagen har justitieminister Morgan Johansson både KU-anmälts och blivit kallad till näringsutskottet för att den svenska regeringens representant röstat ja till direktivet. Samtidigt har frilanskrönikören Emanuel Karlsten, som varit kritisk mot direktivet, samlat in över 100.000 svenska kronor för att kunna åka ned till EU och bevaka den slutgiltiga omröstningen.

Flera upphovsrättsorganisationer ställer sig dock positiva till reformen, som syftar till att stärka just upphovsrätten. Däribland TU och Journalistförbundet. Den svenska regeringen säger att de anser att fördelarna överväger nackdelarna i direktivet som helhet.

Men de svenska EU-parlamentarikerna är inte imponerade av det nya direktivet. Medievärlden har frågat samtliga hur de ställer sig till upphovsrättsdirektivet – och 15 av 20 har redan nu bestämt sig för att rösta nej, även om vissa säger sig vara öppna för att rösta annorlunda om direktivet skulle skrivas om i sista stund.

De fem som inte bestämt sig ännu är de ledamöter som representerar Socialdemokraterna.

– S-ledamöterna har enats om att de vill ta en gemensam diskussion inför omröstningen i plenum senare i vår och de avvaktar med att kommentera frågan till dess att de haft sitt samtal, skriver en talesperson för de socialdemokratiska parlamentarikerna i ett mejl till Medievärlden.

Centerpartisten Fredrick Federley säger att han kommer rösta nej till det nuvarande avtalet, men att han försöker att få till en förändrad lagtext innan omröstningen.

– Jag kommer att jobba med kollegor här i Bryssel för att försöka få till förändringar. Om det inte lyckas så kommer jag att rösta emot, skriver Fredrick Federley.

Den Moderata parlamentarikern Gunnar Hökmark säger att han kommer rösta nej.

– Vi anser att överenskommelsen mellan parlamentet och rådet inte träffar en bra balans mellan innehavare av upphovsrätt och användare eller plattformar, skriver han i ett mejl.

Även Vänsterpartisten Malin Björk riktar kritik mot hur lagen är utformad.

– Vi i Vänsterpartiet kräver att upphovsrättsinnehavare och kulturskapare ska få ersättning och att de stora nätjättarna måste betala mer. Men balansen mellan ett demokratiskt och öppet internet och upphovsrätten måste bli bättre, skriver hon.

Även dessa parlamentariker säger att de kommer rösta nej till direktivet:
Max Andersson (Tidigare MP, nu Vändpunkt)
Jakop Dalunde (MP)
Linnéa Engström (MP)
Bodil Valero (MP)
Soraya Post (Fi)
Christofer Fjellner (M)
Peter Lundgren (SD)
Kristina Winberg (SD)
Cecilila Wikström (L)
Jasenko Selimovic (L)
Anders Sellström (KD)
Anna Maria Corazza Bildt (M)

Läs mer

”Därför hoppas jag politikerna ändrar sig om direktivet”, TU:s ordförande Jeanette Gustafsdotter.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.