Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

15:45 Varför tar du över Hufvudstadsbladet, Hannu Olkinuora?

Publicerad: 18 Augusti 2008, 08:11

Svenska Dagbladets förre chefredaktör Hannu Olkinuora blir ny vd och chefredaktör för Finlands största svenskspråkiga tidning Hufvudstadsbladet. Ett omfattande förändringsarbete väntar.


– Jag har alltid varit väldigt förtjust i Husis. Den ligger ett steg före andra tidningar i Finland. Nu är det dags för nästa steg.

Vad innebär det?

– Mycket handlar om att stärka journalisternas självförtroende. Det är bra att publiken i allt större utsträckning levererar innehåll till tidningen. Men att kalla det journalistik är skitprat. De professionella journalister behövs mer än någonsin nu när konkurrensen ökar och läsarna blir allt mer kritiska.

Du var chefredaktör på Svenska Dagbladet 2000-2002. Tiden präglades av hårda sparkrav. Vad lärde du dig av de åren?

– Att allt är möjligt, det omöjliga tar bara längre tid. Om en tidning år efter år tillåts att göra förluster skapas en kultur där medarbetarna ropar på pappa efter hjälp. Det präglar arbetsklimatet. Det gäller Husis också, även om förlusterna under årens lopp inte alls varit lika stora som på Svenskan.

Vad ser du som Hufvudstadsbladets största tillgångar?

– Att det är den första kvalitetstabloiden i Finland. Den är modern och läsarvänlig.

Vad har du gjort sedan du slutade på SvD?

– Först blev jag vd för Alma Medias tidningsverksamhet, därefter självständig företagare och det senaste året har jag varit gästprofessor i journalistik vid Tammerfors universitet.

Hannu Olkinuora är 58 år. Han tillträder sin nya tjänst den 15 september. Uppdraget är tidsbundet till tre år, med en möjlighet till två års förlängning.

I juni beslutade Hufvudstadsbladets styrelse att söka efter en ny chefredaktör och vd. Nuvarande chefredaktören och vd:n Max Arhippainen erbjöds att bli chefredaktör med ansvar för ledare, debatt och samhällskontakter. I dag meddelade Arhippainen att han lämnar tidningen.

Ägarna kräver att tidningarna inom KSF-gruppen, där Hufvudstadsbladet ingår, ska vara lönsamma senast 2011.

Hufvudstadsbladet redovisar en årlig förlust på tre miljoner euro.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.