onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

115 journalister dödades förra året

Publicerad: 10 januari 2017, 11:58

Cilla Benkö. Sveriges Radios VD. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Totalt dödades 115 journalister i tjänsten under 2016. Det visar rapporten Killing the messenger, som sammanställts av the Cardiff School of Journalism för INSI.

Ämnen i artikeln:

Cilla Benkö

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


De farligaste länderna för journalister att verka i under 2016 var Colombia, Mexico, Afghanistan, Irak and Ryssland. Av de journalister som förlorade livet förra året levde och verkade de flesta journalisterna i det område de dödades.

I den stora majoriteten av fallen går förövarna fria, men i fyra fall har de ansvariga identifierats eller gripits. Den låga siffran är trots allt något högre än tidigare års undersökningar.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö, som i slutet av förra året valdes till ordförande i juryn för UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize, och är styrelsemedlem i INSI kommenterar rapporten:

”Det är självklart alltid oacceptabelt att döda, skada eller hota en annan person men att döda en journalist tillför en extra dimension”, säger hon och fortsätter:

”Att döda en journalist är en direkt attack mot det fria ordet och demokratin. Journalister finns för allas vår skull. De bevakar, granskar och ger oss andra som inte är på plats de alternativa bilderna till de som korrupta regimer eller kriminella organisationer annars vill förse oss med. Utan dessa alternativa bilder och berättelser skulle den värld vi lever i vara betydligt sämre – därför är det skrämmande, tragiskt, och som sagt helt oacceptabelt, att återigen mer än 100 journalister dör i tjänsten under ett år.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev