Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

10 år senare – Politkovskajamordet ännu inte helt uppklarat

Publicerad: 7 Oktober 2016, 10:52

Den ryska journalisten Anna Politkovskaja sköts till döds utanför sin bostad i Moskva den 7 oktober 2006. Vem som beställde mordet är fortfarande oklart, därför uppmanar IFJ, EFJ och det RUJ att regeringen fortsätta utreda saken.


Fram till sin död arbetade journalisten och människorättsaktivisten Anna Politkovskaja på tidningen Novaja gazeta. För tidningen rapporterade hon bland annat från det krigsdrabbade Tjetjenien. Artiklarna fick stor uppmärksamhet och gjorde henne berömd, men samtidigt illa omtyckt av den ryska regimen med Vladimir Putin i spetsen.

I dag är det tio år sedan skotten på Lesnajagatan i Moskva dödade Anna Politkovskaja i sin egen trappuppgång. I juni 2014 dömdes fem män för mordet, men vem som beställde mordet är en obesvarad fråga.

Med anledning av tio års-dagen uppmanar Internationella journalistfederationen (IFJ), den Europeiska journalistfederationen (EFJ) och det ryska journalistförbundet (RUJ) den ryska regeringen att förnya sina ansträngningar för att hitta, identifiera och döma de som beställde mordet på Anna Politkovskaja.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.