onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

1 000 sjätteklassare fick lära sig om det fria ordet

Publicerad: 13 september 2017, 06:50

Smålandspostens Anders Tapola, löpsedelmakare. Foto: Marie Fransson, Smålandsposten.

I måndags uppmärksammades det Fria ordets dag för andra året i rad i Växjö. Totalt samlades nästan 1 000 sjätteklassare från hela kommunen i Konserthuset där det hölls en temadag om tryck- och yttrandefrihet, källkritik och demokrati.

Ämnen i artikeln:

Cilla BenköJeanette GustafsdotterSmålandsposten

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Arrangemanget är ett samarbete mellan SR P4 Kronoberg, SVT Nyheter Småland, Smålandsposten, Region Kronoberg, kommunen och Det fria ordets hus. Initiativtagare är Ulf Myrestam, kanalchef på Sveriges radio.

– All ära till honom. Han har verkligen varit en avgörande drivkraft och initiativkraft i detta, säger Smålandspostens chefredaktör Magnus Karlsson till Medievärlden.

Dagens huvudpunkt var att eleverna fick lyssna till ett föredrag under vilket en representant från respektive medieföretag talade.

– Föredraget handlade om källkritik. Hur barn- och ungdomar ska tänka i olika situationer för att välja mellan sant och falskt. Men också om vad man kan säga till varandra; hur man bör uttrycka sig på sociala medier och vilket eget ansvar man har.

Under resten av dagen fick eleverna göra sin egen löpsedel, producera en t-shirt samt se hur en radio- och tv-sändning går till. Dessutom fanns en polis där för att svara på elevernas frågor om hanteringen av demokrati- och hatbrott.

Magnus Karlsson upplevde att aktiviteterna var mycket uppskattade av deltagarna.

– Min bild är att de tyckte det var roligt, intressant och lärorikt. Och det tyckte vi på Smålandsposten med. Vi ställer gärna upp igen om kollegorna på radion och tv:n frågar oss.

Samarbetet mellan de olika medieföretagen inför Fria ordets dag har gått smärtfritt, berättar Magnus Karlsson:

– Det har gått jättebra. Till vardags konkurrerar vi om nyheter men när det handlar om att sprida vikten av yttrande- och tryckfrihet så är vi inte konkurrenter utan kollegor. Målet är det samma; att berätta vad vi fria, oberoende medier står för och vilken roll vi har i dagens medielandskap.

Vikten av att lyfta de här frågorna gör att samarbetet dem emellan är av stor betydelse, säger Magnus Karlsson.

– Ju mer vi kan gå hand i hand desto bättre. Det räcker inte med att bara Smålandsposten uppmärksammar det fria ordet utan vi måste lyfta detta tillsammans. Och vara ute där människor är för att hamra in budskapet. Yttrande- och tryckfriheten är inte konstant –  den måste ständigt återerövras och kan aldrig tas för given.

På plats var också flera tunga mediechefer, däribland Sveriges radios vd Cilla Benkö, SVT:s nyhetschef Anne Lagercrantz och TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev