Medievärlden Premiums arkiv
Så tänker MMS skapa sin totalvaluta
Publicerad: 20 februari 2015, 12:28
Sista kvartalet i år ska MMS totalvaluta för alla skärmar vara färdig att lanseras är förhoppningen. Men mycket arbete återstår innan allt är klart.
Det har funnits önskemål under flera år att hitta en gemensam valuta för rörligt material, oavsett om det handlar om linjär tablå-tv, inslag på medieföretagens nyhetssajter eller rörlig reklam både i analog tv och i digitala kanaler. I höst räknar MMS med att en sådan totalvaluta för alla skärmar ska vara klar att lansera.
Men innan det går att visa upp en bild av hur det totala tv-tittandet ser ut och är fördelat på olika plattformar återstår en hel del arbete.
En fråga som måste lösas är vilken typ av reklam som ska mätas. Startade strömmar eller slutförda spotar? En lösning kan vara att dela upp reklaminslagen i fjärdedelar och sedan låta marknaden bestämma vad den vill köpa anser Magnus Anshelm, vd för MMS.
Det skulle exempelvis kunna bli ett betydligt högre pris för alla som sett hela reklamfilmen och betydligt mindre för startade strömmar. Dessa diskussioner förs exempelvis inom Sveriges Annonsörers Kommitté för Rörlig Bild.
– Sedan måste valutan bygga på enheter som tid, rating och räckvidd. Även här måste definitionerna skapas utifrån vad marknadens aktörer, både på medieföretagen och köparsidan, enas om.
Parallellt ska en panel byggas upp. I första steget ska den bestå av 5 000 individer som gått med på att all deras konsumtion av rörligt innehåll på nätet ska mätas. Det är en nästan dubbelt så stor panel som MMS har för att mäta det rena tv-tittandet. Men på sikt ska den nya panelen helst bli ännu större anser Magnus Anshelm. Av flera orsaker:
• Det är över 300 svenska sajter som sänder rörligt online i någon form.
• För att mäta trafiken för enskilda medieföretag, speciellt utanför storstadsregionerna, krävs en panel i den storleken.
– Om vi tar Mittmedia som exempel så fungerar panelen bra om vi ska mäta hela deras universum. Men för enskilda titlar kan det bli vissa problem.
Resultatet från webb-tv-panelen ska sedan bakas samman med motsvarande mätning för linjär tv-konsumtion och sajternas trafiksiffror på det rörliga materialet till ett slutresultat där alla faktorer är viktade på ett rättvisande sätt.
För dagspressen kommer intäkterna från bannerannonsering inte kunna öka så mycket att det kan kompensera tappet i print. Men tillsammans med nya intäkter från webb-tv-annonsering kan det gå att komma i alla fall en rejäl bit på vägen tror Magnus Anshelm:
– Men då är en nyckelfaktor att det går att påvisa att den både når konsumenterna och driver försäljning. I grund och botten är det en ökad förståelse av konsumenternas behov och hur de fungerar som kommer att vara räddningen för medieföretagen.