Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mediemyndighet får grönt ljus

Publicerad: 20 maj 2009, 03:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:36

De tre myndigheterna som föreslås ingå i en ny mediemyndighet är alla positiva till att gå samman. Övriga remissinstanser ger också tummen upp.


I mitten av mars föreslog kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth att Radio- och tv-verket, RTVV, Granskningsnämnden, GRN, och Presstödsnämnden, PSN, från årsskiftet ska slås ihop till en myndighet.

I sitt remissvar påpekar GRN att det är mycket viktigt att nämnden kan fortsätta vara oberoende. Både RTVV och GRN ställer sig dock emot kulturdepartementets formuleringar som att de små myndigheterna kan ha haft svårt att utföra sina uppdrag.

Alla inblandade myndigheter ser dock samordningsfördelar med bildandet av en samlad myndighet.

- Förändringarna är ju inte till för att dra ner eller spara pengar, vi är ett litet kansli och samordningen av praktiska funktioner skulle kunna göra att vi kan utveckla vår kärnverksamhet, säger Åsa Finnström, kanslichef på Presstödsnämnden.

En gemensam myndighet innebär dock att inte att nämnderna ska slås ihop. Presstödsnämnden och Granskningsnämnden ska fortsätta existera frikopplade under myndigheten.

Totalt har ett 40-tal remissvar kommit in till kulturdepatrementet. Enligt Erik Kristow, sakkunnig i mediefrågor på Kulturdepartementet har ingen betydande kritik framkommit mot förslaget.

- Det är inte speciellt rationellt att jobba som man har gjort eftersom att det är så små myndigheter. Radio- och tv-verket och Granskningsnämnden har ju redan flyttat in i samma lokaler också.

Innan sommaren ska en lågrådsremiss finnas klar och en proposition ska läggas fram i höst. Enligt Erik Kristow ska förändringen vara genomförd senast 18 december i år, eftersom att det är då som Sverige senast måste implementera AV-direktivet.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.