Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Mediebyråcheferna om 2008 och 2009

Publicerad: 7 Januari 2009, 07:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

Dagens Media bad fem mediebyråchefer summera 2008 och berätta vad vi kan förvänta oss av året som kommer.


Dagens Media ställde tre frågor till fem mediebyråchefer.

1. Fanns det några tydliga trender inom branschen 2008?2. Vad kommer att prägla 2009?3. Hur påverkar konjunkturen kundernas efterfrågan?

Här är alla svaren.

Amanda Koutra, vd Carat1. Trender sträcker sig långt över kalenderårets gränser. Utveckling av teknik, mediekonsumtion och annonsering följer varandra tätt. 2008 riktades stor uppmärksamhet mot mobilen som tog ett steg framåt tack vare lanseringen av Apples Iphone och alla andra smartphones. Bloggar och sociala nätverks inflytande ökade både politiskt och kommersiellt och följden blev ett stort intresse att lära sig mer om vad som skrivs och hur man som företag kan arbeta med de sociala medierna. Möjligheterna är många men också risken att göra bort sig. Det är viktigt att vara lyhörd.

2. Konjunkturen kommer att prägla 2009 på flera sätt. Annonsörer som är modiga och framåt kommer att se detta som möjligheternas år. Med bättre kunskap om konsumenten och hur man bäst når ut och når in kan man hitta nya sätt att kommunicera, även med begränsade resurser. Jag tror att vi kommer att få se fler oväntade samarbeten och nya sätt att utnyttja de egna kanalerna för att sticka ut. Eller varför inte annonsörer som adderar fler sinnen till sin kommunikation?

3. Annonsörerna påverkas i olika utsträckning av konjunkturen. Högre krav i den egna organisationen brukar leda till ökade krav på leverentörerna. Generellt kommer vi att uppleva större krav på uppföljning och bevisföring av olika aktiviteter. Där kommer all digital marknadsföring att gynnas generellt och sökordsmarknadsföring inte minst.

Stefan Barholm, vd Vizeum 1. Stor optimism byttes successivt under hösten till avvaktan. Vad kommer hända? Men annonskonjunkturen (Sverige) bromsade sent under 2008 jämfört med andra branscher.

2. Avvaktan och försiktighet. Vore bra om alla såg möjligheterna med en uppbromsning. Vizeum fokuserar på möjligheterna för sina kunder och sin egen verksamhet.

3. Relativt olika, vissa kan inte hålla kvar samma nivå i investeringarna. Andra ser potentialen och har kraften att öka marknadsandelarna och gå stärkta genom en försämrad konjunktur genom att öka sina marknadsinvesteringar.

Johan Eidmann, vd Bizkit1. 2008 har varit fantastiskt trots iskalla konjunkturvindar. Det är historiens bästa annonsår vilket påverkat alla discipliner och specialister inom media, digitalt, reklam etcetera på ett jättekul och utmanande sätt. På något vis har branschen under 2008 valt att ställa sig utanför recessionen. Men visst har hösten för många uppdragsgivare präglats av en viss avvaktan inför framtiden vilket kommer att synas i början av 2009.

Det har funnits en stor nyfikenhet och mod inför nya lösningar inom både etablerade och nya medier. Integrationen mellan oss byråer och specialister kring annonsörerna har utvecklats på ett sätt som är otroligt bra för dem. När vi byråer med olika specialistkunskap ihop med annonsören gör ett tajt jobb tillsammans leder det till mer sälj, och det är ju det som är själva poängen med den här typen av kommunikation. De annonsörer som är modiga, kunniga, har en stor portion passion för sin uppgift och dessutom har förmågan att omge sig med de bästa specialisterna i ett integrerat team-work kommer att lyckas bäst under året.

2. Det här året kommer att bli intressant. Gränserna mellan de olika disciplinerna suddas sakta ut vilket ställer krav på såväl oss byråer som på uppdragsgivaren för att få ut mest av oss och därmed sälja mest. Den digitala plattformen blir ännu mer en självklar del av kommunikationen. På ett fiffigt och spännande sätt smälter försäljning och varumärkeskommunikation ihop på nätet. Man kan tala om integrerad försäljning istället för enbart integrerad kommunikation. Vi jobbar idag redan med CPO-affärer, CPL-affärer och vanlig försäljning via smart kommunikation på nätet. Både i kombination med andra medier och ibland helt av egen kraft. Vi kommer at se en fortsatt snabb utveckling inom det området. Det är bra och det är spännande.

Visst är det en integritetsfråga men jag är övertygad om att mobilen kommer att vara kanske den största plattformen för köpt kommunikation i framtiden. Och då tror jag inte den framtiden är särskilt långt borta. Några personer, någonstans i världen, kommer att bli duktigt rika när de hittar 2.0 tekniken för välkommen reklam i mobilen. Alltså reklam i mobilen som mottagaren accepterar att få mot att det ger dem någon typ av kompensation. Tänk vilken fantastisk distributionskanal för oss som tycker om nya begåvade medielösningar för våra annonsörer.

2. 2009 kommer att bli ett mer avslutsorienterat år för de flesta annonsörerna, det präglar alla konjunkturnedgångar. Det finns då en risk att man i ivern att tillfredsställa internt med godkänd kortsiktig försäljning gör våld på sin marknadspositionering och sitt varumärke. När konjunkturen sedan är vänder har de ett digert återaställningsarbete framför sig. Det brukar straffa sig och man blir då lätt ifrånsprungen av konkurrenterna. De konkurrenter som å andra sidan i det läget inte varit brutala mot varumärket har en betydligt behagligare situation och därmed enklare resa med konjunkturuppgången framför sig. Det gäller naturligtvis att sälja även under 2009 men det gäller att göra det med omsorg om det man under många år byggt upp.

3. Även om 2009 bara blir lite sämre än 2008 och det blir det nästa bästa i historien, och därmed bättre än 2007, kommer vi precis som förra recessionen för sju-åtta år sedan se byråer inom media, reklam och webb som får det jobbigt och tvingas skära ned eller rentav försvinna. Det kommer däremot vara lättare att hitta kompetent personal oavsett var vi söker för talang.

Efterfrågan på media kommer att sjunka i år jämfört med 2008. En lägre efterfrågan i kombination med att det finns betydligt mer utrymme hos både de etablerade medierna som framväxten av en mängd nya digitala medier kommer att göra att priserna på media går ned. Starten på det har vi redan sett under sista kvartalet 2008 då prisläget snabbt sjunkit. Det är då viktigt att våra kunder får de låga priser de förtjänar samtidigt som vi måste ha en långsiktig och respektfull dialog med mediehusen.

Daniel Erikssom, vd OMG1.Lyhördhet, lösningsorientering och professionalism. Det har varit ett år där vi har sett nya kreativa lösningar som inte hade varit genomförbara om det inte hade varit för medieägarnas lyhördhet och vilja att testa nya lösningar, vilka i sin tur endast är genomförbara genom ett professionellt samarbete mellan mediebyrån, reklambyrån och övriga samarbetspartners. Detta oavsett vilken mediekanal det gäller. Detta är något som vi tror kommer att både fortsätta och förstärkas under 2009.

2. Varsel, ökad arbetslöshet, konkurser, flera onödiga konkurser till följd av rädsla eller brister i det finansiella systemet. Men i takt med att företagen genomför kostnadsbesparingar kommer det att leda till att osäkerheten minskar beträffande verksamheters finansiella ställning och med politiskt stöd och påtryckningar kommer det finansiella systemet långsamt att börja fungera igen. Det kommer vara ett år där politiker kommer ta mycket plats och vi kommer att se ett stort antal politiska utspel.

Trots att vår bransch inte kommer att drabbas i närheten lika hårt som den svenska verkstadsindustrin kommer den inte att vara förskonad från varsel och ökad arbetslöshet. Sannolikheten att vi får se mediebyråer som går i konkurs är dock ytterst liten då merparten av de olika byråerna ingår i större internationella nätverk där närvaro på den svenska marknaden är viktigare än det resultat som byrån är med och bidrar med. Vi kommer även att se fler kundrörelser under 2009 än vad som har varit fallet under 2008, vilket på sikt kommer att förändra byråernas marknadsandelar.

3. Förändringar innebär även nya frågeställningar för våra uppdragsgivare oavsett om det är inför en förestående högkonjunktur eller en lågkonjunktur, men behoven kommer att variera beroende på vilken bransch man är verksam i med kanske ett undantag. Under en lågkonjunktur kommer tillgång till snabb och pålitlig information vara än mer viktig än under en högkonjunktur och det är ett behov som vi kan tillgodose.

För vissa uppdragsgivare innebär en försämrad konjunktur möjlighet att ta marknadsandelar till en lägre kostnad och även att större marknadsförändringar sker till följd av att konkurrenter i vissa fall helt försvinner eller att större sammanslagningar/uppköps genomförs. För andra uppdragsgivare kan det handla om ett behov att snabbt få omsättning på befintliga produkter för att inte binda kapital. I båda fall kommer marknadsföring vara ett viktigt verktyg för att förstärka sin marknadsposition eller för att driva försäljning.

Linus Hjoberg, vd Mediacom1. Skulle nog säga att 2008 var året då det blev självklart med ett nära samarbete mellan annonsörens kommunikationskonsulter - något som springer ur det ökade reklambruset/reklamtröttheten - dvs det är numer ett måste att ha full förståelse för hur man på bästa sätt nyttjar kombinationen innehåll, kontext, kommunikationsbudskap och media för att nå in till konsumenten.

En trend som dock inte blev detta år heller - trots försök till samverkan mellan operatörerna - var genombrottet för mobilen som marknadsföringskanal…

2. Tvärdisciplinärt arbetssätt blir mandatory. Medan medievarumärket är detsamma, har varje distributionskanal sina unika egenskaper och fördelar. Ofta ger kombinationslösningar av olika distributionsformer unika möjligheter att nå in med budskapet på ett ännu mer effektivt sätt. Att få ut maximal kommunikationseffekt av varje investerad mediekrona kommer alltid vara viktigt för annonsörerna - och konjunkturnedgången gör inte skillnad i det hänseendet. Men de minskade investeringarna kommer dock innebära att varje media/mediehus kommer vilja ha en större andel än tidigare - och då blir bevisbörda i relation till effekt/avkastning avgörande.

Tror därför att vi under 2009 kommer se medierna - ofta i nära samarbete med annonsörerna, mediebyråerna och dess övriga kommunikationspartner - tillsammans arbeta för ytterligare ökad förståelse/insikter kring hur olika distributionsformer kompletterar och samverkar med varandra.

3. Vi ser en stor intresseökning kring unika insikter - allt från marknadspotential, konsumentbeteende, målgrupper, kommunikationseffekter till avancerad ekonometriskt modellering - det vill säga analyser som skapar större förståelse för hur varje beståndsdel i marknadsmixen driver försäljningen. Under 2009/2010 tror jag vi kommer se en fortsatt ökad efterfrågan av detta.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.