Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Mediacom: Webbyråer förstår inte webbens komplexitet

Publicerad: 9 April 2008, 03:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:52

En webbannons har i snitt en sekund på sig att fånga användarens intresse. Det visar en undersökning från bland andra Mediacom, som anser att webbyråerna missar målet när de går på kreativitet före effektivitet.


Undersökningen som är gjord av Mediacom, tillsammans med Aftonbladet, Microsoft och undersökningsföretaget Mejsel, har med så kallad eye-tracking registrerat surfbeteendet hos 100 testdeltagare. Det visar sig att användarna gallrar hårt i webbmaterialet och i snitt ägnar 34 sekunder åt varje sida. Ungefär en tredjedel av annonserna uppmärksammas och får då i snitt en sekunds uppmärksamhet. Det snäva fönstret att fånga uppmärksamheten påverkar också hur väl avsändaren varumärke går fram till användaren. I loopade videoannonser, där loggan bara exponeras i slutet blir varumärkeserinran nio gånger sämre än i annonser där loggan är synligt hela tiden.

- Med ganska enkla insikter kan vi förbättra våra kampanjers effektivitet för förbättringspotentialen är stor om man gör rätt med loopar och är tydlig med avsändare, säger Jimmy Rodhelind, chef för digitala medier på Mediacom.

Han tycker att webbyråernas arbete med att exponera loggan i många fall är bristfällig.

- En del byråer bygger fortfarande loopar på sex till tio sekunder där avsändaren visas sent i annonsen. Kanske får de en insikt genom den här studien så att vi kan göra bättre kampanjer.

Gustav Martner, byråledare på Daddy håller inte med.

- Resultatet av studien förutsätter att annonsen enbart ska fungera i sitt exponeringsläge, men med en hög retorisk höjd så behöver inte loggan synas från start. Och i en annons som är klickdrivande spelar inte avsändaren så stor roll.

Han säger också att varumärkesidentifikationen inte enbart handlar om loggan utan också om inarbetade, välkända manér, ljud och färger, något som också Mediacom lyfter fram i rapporten.

- Det handlar inte bara om logotypen utan också om hur man exponerar produkt och budskap. Kärnan i problemet är ju att varje besökare oftast bara ger annonsen ett kort ögonkast, och att man vill leverera så mycket som möjligt till så många som möjligt under detta ögonkast. Webbyråerna måste i högre grad än tidigare förstå webbens komplexitet.

Gustav Martner tycker att han har full förståelse för internets komplexitet och säger:

- Man ska akta sig för att överföra en mätlogik från tv och print till nätet och sedan underkänna folks arbete.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.