Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Mats Edman till Dagens Samhälle

Publicerad: 4 Maj 2010, 12:25
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:51

Mats Edman, vd på kundtidningsförlaget Appelberg, blir publisher på Dagens Samhälle. "Jag är inte känd som en förvaltare", säger han till Dagensmedia.se.


Mats Edman ersätter Lena Hörngren, som aviserade sin avgång i februari.

När Dagensmedia.se når honom är han på väg för att träffa sin nya redaktion. Formellt tar han dock inte över förrän efter sommaren.

– Jag fick ett spännande erbjudande och det känns kul att återvända till den traditionella journalistiken, säger han.

Är din roll att förvalta eller utveckla?

– Jag är inte känd som en förvaltare. Utan att föregå någonting kan jag säga att jag inte är expert på de frågor som Dagens Samhälle driver. Det är klart att jag är rekryterad för att inleda en förändringsprocess.

Dagens Samhälle är helägt av Sveriges Kommuner och Landsting. Tidningens målgrupp är beslutsfattare inom offentlig sektor och upplagan ligger på 29 600 per vecka.

– Min vision är att vi kan ta positionen att bli lika angelägen för de offentliga beslutsfattarna som Dagens Industri är för näringslivet, säger Mats Edman.

Hur ser du på din roll som både vd och chefredaktör?

– Helt oproblematisk. Jag har haft samma roll flera gånger tidigare, som på Veckans Affärer och Nyhetsbyrån Direkt. Jag är lika bra på Word som på Excel.

Kan du ta med dig några nya affärsmodeller med tanke på att du tidigare drivit ett kundtidningsförlag?

– Det finns några saker som är gemensamma för all kommunikation: för att det ska funka måste läsarna uppskatta tidningen.

Chefsposten på Appelberg tas nu över av vice vd:n Calle Ericsson, som från och med i dag är tf vd.

– Han är jätteduktig och  har kört parallellt med mig hela tiden.  

Mats Edman har en rad tunga chefsposter på cv:t. Han är sedan 2003 chef för Appelberg, men har tidigare varit chefredaktör på Veckans Affärer, samt vd för Nyhetsbyrån Direkt, Bonnier Finansinformation och Ekonomi 24.se.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.