Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Matlagning som porr"

Publicerad: 8 Juli 2002, 05:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

Hanna Brodda, föräldraledig producent, är dagens sommarpratare. Hon har tröttnat på alla otaliga matprogram som hon liknar vid att titta på någon som städar, bäddar sängen eller gör sin kvällstoalett.


Nu ska jag klaga på tv-programmen på våra markbundna kanaler. Nej, det är inte fotbolls-VM som är problemet. Det är maten. Matlagningen tar över vid prime time och tar inte slut förrän nyheterna tar vid. Att se någon laga mat är för mig detsamma som att sitta och titta på någon som städar, bäddar sängen eller gör sin kvällstoalett. Vardagligt, tråkigt och sånt som måste göras ibland - men det är verkligen ingen underhållning. Vilka galningar sitter och tittar på sådant här meningslöst, suckade jag till min man när ytterligare en matlagningskvinna visade sig i rutan häromkvällen.

- Hallå! Eller hur?

Paus.

- Det är Tina, titta, hon är väldigt duktig, svarade han lite avlägset med blicken långt inne i tvn.

Han var trollbunden med gott sällskap av alla andra i Sverige. Alla gillar Tina. En helt vanlig tjej som står och lagar mat. Det är precis det som män vill ha, tänker jag och ögonen blir tunna sträck. En hyvens tjej som står och lagar mat hela kvällarna utan krav eller andra ambitioner. Men den feministiska teorin håller inte hela vägen eftersom Tina lockar lika många kvinnor. Dessutom är det inte bara vita, vänliga, unga kvinnor vid spisen som attraherar. Matlagande tjocka tanter, bögar, alkoholister och män i alla åldrar drar lika fantastiskt många tittare som Tina.

Matlagningsintresse eller inte har ingen betydelse, min man gillar inte att laga mat mer än vad jag gör, det måste vara något med det där vardagliga nära som lockar oss. Matlagningsprogrammen blir som en blandning av porrens "home-made-video" och regisserad dokumentär. Total verklighetsflykt fyller en funktion, men att få glutta in bakom gardinerna hemma hos Tina eller "Den nakna kocken" ger en känsla av samhörighet och delande av erfarenheter. Som förr i världen i den lilla byn när man sprang in hos grannen på en skvallerfika. Just denna kväll var det sista programmet för säsongen med Tina, istället kommer Nigella och lagar mat för oss i sommar tillsammans med Johan, Thomas, Anders, Jamie och alla de andra tv-kockarna.

Hanna Brodda

hannabrodda@hotmail.com

Mer om dagens sommarpratare:

Hanna Brodda är producent. Tidigare arbetade hon på produktionsbolaget Kamera och just nu är hon mammaledig.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.