Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Massivt medieuppbåd bevakar intrångsrättegången

Publicerad: 10 April 2007, 15:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:08

Politiska reportrar snarare än kriminalreportrar bevakade rättegången mot den tidigare Expressen-reportern Niklas Svensson, SSU-ombudsmannen och de fyra folkpartister som har åtalats för att ha begått intrång i socialdemokraternas nätverk Sapnet under 2006. In i det sista spekulerades det i att en av nämndemännen skulle vara jävig i Stockholms tingsrätt.


Dagen inleddes av att åklagaren gjorde en sakframställan och en gärningsbeskrivning. De åtalades advokater hördes. Därefter grillades SSU-ombudsmannen Niklas Sörman om hur det gick till när lösenord till Sapnet hamnade i folkpartisten Nicklas Lagerlöfs händer.

I morgon ska rätten höra Niklas Svensson, som idag lever på att jobba som nyhetschef på Metro och driva Politikerbloggen. Det var tänkt att hans bloggkollega Daniel Alsén skulle rapportera direkt från rättegången.

- Men han blev inte insläppt. Han hade ingen biljett och det var fullt, säger Niklas Svensson.

Niklas Svensson beskriver upplevelsen om att bli bevakad i stället för att bevaka som "intressant".

- Det är första gången jag står på andra sidan. Det är lärorikt. Många journalister som jobbar i drev skulle ha ett värde av att hamna på andra sidan. Det uppstår lätt stressade och pressade situationer.

Flera politiska reportrar, exempelvis SVTs KG Bergström, verkade redan bekanta med Niklas Svensson, vilket fick en del vittnen på plats att ifrågasätta huruvida bevakningen av rättegången skulle kunna bli objektiv.

På frågan om vilken den mest intressanta frågan han fick var, svarar Niklas Svensson:

- Fick jag några intressanta frågor? Det är ju de politiska reportrarna och inte kriminalreportrarna som är på plats.

Det spekulerades i om nämndemannen Cecilia Beckroth skulle kallas in för rättegången. Det hade ansetts som olämpligt och jävigt då hon i början av året JK-anmälde Niklas Svensson för att ha lämnat ut en källa.

- Då skulle jag ha anmält henne för jäv.

Anmälan drogs tillbaka. Och Cecilia Beckroth utsågs inte till nämndeman i intrångsmålet. Dock ska hon pratat med Niklas Svensson i tingsrätten idag.

- Jag sa hej till henne, säger Niklas Svensson.

ÅtaladeNiklas Svensson, tidigare reporter på ExpressenJohan Jakobsson, tidigare partisekreterare i folkpartietPer Jodenius, tidigare pressekreterare inom Luf (Liberala ungdomsförbundet)Nicklas Lagerlöf, tidigare ordförande inom Luf.Niki Westerberg, tjänstledig presschef på folkpartietNiklas Sörman, SSU-ombudsman

Rolf van den Brink

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.