Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Massiv chefskritik mot Expressens Otto Sjöberg

Publicerad: 15 Maj 2008, 13:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:48

Inför sexton av tidningens högsta chefer presenterade Otto Sjöberg sitt förslag till en helt ny organisation. Både förslaget - och Otto Sjöberg själv - möts nu av en omfattande kritik.Otto Sjöberg anklagas av sina egna medarbetare för att sakna kontakt med den dagliga verksamheten på redaktionsgolvet.


I konferensrummet "Kyssen" på Expressens redaktion samlade Otto Sjöberg tidningens ledande chefer för några veckor sedan, torsdagen den 17 april.

En av Otto Sjöbergs stora utmaning är att öka samarbetet mellan tidningens webb- och pappersredaktion. På mötet presenterade han sitt förslag: Att skapa en ny, tredje, redaktion - som ska leverera både till webben och papperstidningen.

- Som ska realtidspublicera, ska Otto Sjöberg ha sagt på mötet, och fortsatt att förklara förslaget med att han ville ha bort "dubbelarbetet".

En av cheferna runt bordet ska då ha tillrättavisat Otto Sjöberg, och förklarat att han har missuppfattat stora delar av hur arbetet på redaktionen bedrivs.

Sedan tidigare finns på Expressens redaktion ett utbrett missnöje med Otto Sjöbergs sätt att leda tidningen. Han har bland annat anklagats för att ofta vara frånvarande, att han fattar fega publicistiska beslut och för att han har misslyckats med tillsättningen av flera chefer.

När Dagens Media konfronterar Otto Sjöberg med kritiken och med vad som sades i "Kyssen", säger han:

- Vi är inne i ett förändringsarbete, och vad det ska leda fram till är det som vi just nu diskuterar.

Otto Sjöberg. Har du fått kritik från andra chefer för ditt förslag?

- I och med att vi är inne i ett förändringsarbete är det naturligt att det finns delade uppfattningar och att det föder kritik. Det är också ganska givet att det då riktas mot högsta chefen. Jag tror inte att jag har varit med om något förändringsarbete som inte har medfört diskussion och kritik.

Nu tvingas han även ta emot kritik från tidningens högsta ledning. När Otto Sjöberg presenterade sitt förslag till ny organisation ska flera tunga chefer ha protesterat kraftfullt.

Inget beslut har ännu fattats om den nya organisationen. Personer med mycket god insyn i redaktionsledningens arbete beskriver Otto Sjöbergs förslag som "en idéskiss", och att det "råder väldigt delade meningar" om hur tidningen ska organiseras.

Just nu sitter cheferna uppdelade i olika grupper som ska diskutera hur Expressen ska arbeta i framtiden.

- Det pågår diskussioner om hur vi kan jobba effektivare, det finns olika modeller och uppfattningar om det, säger Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen Digitala Medier.

Viveka Hansson, redaktionschef på Expressens pappersedition:

- Vi pratar om hur papperet och webben kan samarbeta mer, men det finns inga färdiga förslag. Det finns olika tankar om det här.

Flera som närvarade vid mötet i konferensrummet "Kyssen" ska enligt uppgift till Dagens Media starkt ha ifrågasatt Otto Sjöbergs förslag. En av cheferna ska ha utryckt att förslaget hotar att utlösa "ett inbördeskrig" på tidningen.

- Och det tror du att jag pratar med dig om, säger chefen när Dagens Media frågar om diskussionen om den tredje redaktionen.

Andra ska ha påtalat det tveksamma i att "organisera om hela redaktionen innan det finns en färdig plan för framtidens Expressen".

Otto Sjöberg ska då, enligt Dagens Medias uppgiftslämnare, ha svarat:

- Det vore fel av mig att ha en vision om framtidens tidning.

En stor del av kritiken av Otto Sjöbergs ledarskap går ut att han är dåligt uppdaterad om hur den dagliga verksamheten på redaktionen bedrivs.

Under mötet i "Kyssen" glömde han exempelvis bort namnet på en av tidningens högsta chefer - något som ska ha väckt stor förvåning bland de andra cheferna. Han ska ha pekat på den drabbade chefen och sagt:

- Du.. vad heter du nu igen?

Tidningens chefredaktör ska ha ursäktat sig med att han lider av "namn-afasi".

Otto Sjöberg säger till Dagens Media:

- Vad vi säger på våra interna möten kommenterar jag självklart inte, det måste du ju förstå. Men att det i en tid av förändringar riktas kritik mot ledningen är naturligt. Det är en del i processen.

När kan en ny organisation vara på plats på Expressen?

- Det är för tidigt att säga.

Expressen har sedan en tid tillbaka också anlitat två varumärkeskonsulter, som tillsammans med tidningsledningen funderar över vad varumärket Expressen ska stå för i framtiden.

- Jag har suttit i ett antal sådana möten, och tycker att det är tveksamt hur framgångsrikt det är, säger en av de chefer på tidningen som deltagit.

Rent fysiskt har ombyggnationen av Expressens lokaler redan påbörjats. Väggen mellan digitala medier och papperstidningen rivs och växeln har flyttats.

De som deltog i mötet i "Kyssen", där Otto Sjöberg presenterade sitt förslag till ny organisation var: Per-Anders Broberg, Anna-Clara Welander, Thomas Mattsson, Magnus Alselind, Viveka Hansson, Lars Näslund, Irina Halling, Mattias Carlsson, Caroline Kjaergaard, Mattias Lundell, Alexandra Forslund, Karin Olsson, Anna Rastner, Joakim Svensson, Anna Dahlberg och Lars Mohlin.

Som Dagens Media tidigare har berättat ska Expressen, utöver omorganisationen, genomföra ett stort sparpaket.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.