Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Martin Kinnunen misstänks för grovt skattebrott

Publicerad: 10 Februari 2015, 06:20
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:13

Sverigedemokraternas tidigare presschef utreds för ekonomisk brottslighet kopplat till partiets mediebolag Samtid och Framtid.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Martin Kinnunen har under flera år varit presschef för Sverigedemokraterna, och sitter sedan valet 2014 i riksdagen för partiet.  För två veckor sedan uppgav han för Dagens Media att han skulle sluta som presskontakt för partiet.

– Jag har officiellt slutat, men hjälper till på ideell basis. Inom kort kommer jag inte längre stå som presskontakt för att bättre kunna fokusera på andra uppdrag, skrev Martin Kinnunen i ett sms till Dagens Media.

Nu misstänks han för grovt skattebrott samt grovt bokföringsbrott. Det avslöjade TV4 Nyheterna under måndagskvällen.

Ekobrottsmyndigheten har bekräftat att en förundersökning har inletts gällande grovt skattebrott samt grovt bokföringsbrott ”som misstänks ha begåtts inom ramen för verksamheten i bolaget Samtid och Framtid AB”, där Martin Kinnunen är firmatecknare och sitter i styrelsen.

Samtid och Framtid är Sverigedemokraternas mediebolag, som bland annat driver nyhetssajten Samtiden.

Det var också i det bolaget som Sverigedemokraternas Erik Almqvist, den tidigare ekonomisk- politiske talespersonen som avgick efter järnrörsskandalen, senare anlitades som konsult.

Enligt TV4 Nyheterna, som hänvisar till icke specificerade källor, ska de misstänkta brotten ha sin upprinnelse just i järnrörsskandalen.

Erik Almqvist, som tvingades lämna partiet efter sina rasistiska och sexistiska uttalanden som fångats på film, ska enligt Expressen ha krävt 4 miljoner kronor för att lämna sin riksdagsplats.

Det är en uppgift som tidigare har förnekats av Sverigedemokraterna.

Men enligt TV4 Nyheterna ska dessa pengar ha betalats ut från bolaget Samtid och Framtid AB.

Martin Kinnunen har i flera medier bedyrat sin oskuld. Under måndagskvällen skickades även ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna.

”I media har det förekommit uppgifter om att det genomförts en husrannsakan hos Martin Kinnunen. Detta är felaktigt. Beslut om husrannsakan har funnits men någon genomsökning har inte skett”, står det i pressmeddelandet.

Kopplingen till den påstådda betalningen till Erik Almqvist dementeras också.

”Det har även förts fram att dessa misstankar grundar sig i betalningar för ett avtal Samtid & Framtid AB har med ett annat företag som ägs av Erik Almqvist. Även detta är felaktigt”, skriver Sverigedemokraterna i pressmeddelandet.

Enligt TV4 Nyheterna har Martin Kinnunen förhörts, och husrannsakan ska ha skett i riksdagsledamoten, tillika chefredaktören för SD-Kuriren, Paula Bielers hem och arbetsplats i riksdagen. Hon är styrelsesuppleant i bolaget Samtid och Framtid AB.

Martin Kinnunen väljer att pausa ett av sina uppdrag under utredningens gång.

– Hur mina uppdrag kommer att påverkas under utredningens gång är något jag kommer att fundera över och besluta i samråd med partiet. När det kommer till mitt uppdrag i riksbanksfullmäktige har jag på eget initiativ beslutat att inte delta aktivt i arbetet under utredningens gång, säger han i pressmeddelandet.

Martin Kinnunen lägger skulden på det inträffade hos den externa konsult som enligt honom skött bolagets ekonomiska administration.

– Det handlar om händelser i bolaget under verksamhetsåret 2013 då det skedde felaktigheter med bolagets momsredovisning. I kraft av styrelseledamot har jag ansvar för redovisningen men det är relevant att nämna att all administration av bolagets ekonomi under denna period sköttes av en extern konsult.

– Till följd av att bolagets konsult som även var deklarationsombud och som upprättade en felaktig momsdeklaration gjorde Samtid & Framtid AB en rättelse av nämnda momsdeklaration. Detta resulterade i att bolaget påfördes ett skattetillägg under första halvåret 2014. Detta skattetillägg betalades kort därefter. I samband med detta sade Samtid & Framtid AB upp avtalet med konsulten.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.