onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mårtensson slår tillbaka mot Foreign-ägarna

Publicerad: 19 september 2008, 07:31
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:40

Peder Mårtensson sparkades som vd i Foreign efter att företagets vinst rasat. Själv tycker han att ägarna Johan Ronnestam och Victoria Wallner tog ut för mycket pengar ur bolaget.


KD

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se


När Dagens Media pratar med Foreigns förra vd Peder Mårtensson känner han inte till att företaget har gått i konkurs.

Är du förvånad?

- Det kan jag inte kommentera. Det var längesen jag lämnade företaget. Men jag tycker det är väldigt synd att de lägger ner.

Foreigns grundare Johan Ronnestam skriver i sin blogg att problemen började med rekryteringen av Peder Mårtensson som ny vd.

- Det har jag inget att säga om. Foreign har drivits av Johan Ronnestam och Victoria Wallner i alla år och jag hade ständiga diskussioner med dem om hur företaget skulle drivas, säger Peder Mårtensson.

Peder Mårtensson fick sparken som vd i Foreign efter oenigheter med ägarna om hur företaget ska drivas. Det handlade dels om inriktningen av verksamheten men också om hur ägarna hanterade vinsten i bolaget. Enligt Peder Mårtensson valde ägarna att ta ut en stor del av vinsten istället för att återinvestera den i företaget. Enligt Foreigns årsredovisning för 2006/2007 plockade ägarna ut 3,8 miljoner kronor, medan 3 miljoner kronor återfördes till företaget.

- För mig är det självkart att man måste låta en väsentlig del av vinsten gå tillbaka till verksamheten i ett företag med 28 anställda. Men ägarna hade inte samma inställning. Jag har reserverat mig mot ett antal styrelsebeslut i frågan, vilket var anledningen till att jag fick sparken. Det går inte att vara vd i ett företag och inte hålla med styrelsen.

Är det en förklaring till att Foreign går i konkurs?

- Jag kan inte svara på om konkursen beror på det. Det är ett halvår sedan jag hade insyn i bolagets ekonomi och det är svårt för mig att uttala mig om vad som har hänt sedan dess.

Peder Mårtensson har inte börjat på något nytt jobb sedan han lämnade Foreign i maj.

- Jag planerar för ett nytt jobb och har gjort det ganska länge. Jag vet vad jag ska göra och det blir inte i en reklambyrå.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev