Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Marknadsdirektören: ”Jag trodde att de var över 15 år”

Publicerad: 23 September 2009, 04:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:13

Den före detta marknadsdirektören köpte sex av två 14-åriga flickor. Nu står han åtalad för våldtäkt mot barn. ”Jag hade aldrig någonsin gjort detta om jag vetat deras ålder”, säger han i förhör.


Den nu 47-årige marknadsdirektören sitter sedan två månader tillbaka häktad misstänkt för våldtäkt mot barn, försök till koppleri och köp av sexuell handling av barn.

Dagensmedia.se kan idag berätta historien bakom de allvarliga misstankarna.

Det var i början av sommaren som 47-åringen fick kontakt med de två flickorna på internetsajten Snyggast.se.

Sajten är en plats där tjejer och killar kan lägga upp bilder på sig själva och få sitt utseende betygsatt. Men där finns även ett chattrum.

47-åringen får där syn på ett erbjudande från två, enligt profilen 15-åriga, flickor.

De skriver att de vill tjäna pengar och att de kan tänka sig att göra ”vad som helst”.

En kontakt inleds och snart flyttas samtalet till en privat MSN-chat. Bilder på flickorna övertygar 47-åringen, som arrangerar ett möte.

Iförd mörka solglasögon hämtar han upp de båda flickorna i närheten av en skola. Efter ett stopp för att köpa vin och cigaretter kommer trion till mannens lägenhet, belägen i en av Stockholms mer välbeställda förorter.

Där köper han för första gången sexuella tjänster av flickorna. De får 1 500 kronor att dela på för att tillfredställa honom.

I förhör har mannen sagt att detta var första gången någonsin som han betalat för sex.

Efter att ha blivit skjutsad till tunnelbanan av mannen tänker en av flickorna att det var lättförtjänta pengar och proceduren upprepas senare under sommaren.

Mannen hämtar återigen flickorna med sin bil och tar med dem till hans lägenhet. Då ska mer avancerade sexuella handlingar ha tagit plats, även denna gång mot betalning.

Liksom förra gången dokumenteras allt via mannens digitalkamera.

Därefter fortsätter kontakten mellan flickorna och 47-åringen. Han erbjuder sig att hjälpa flickorna att skaffa fler kunder.

I förhör har mannen sagt att han uppfattade att de desperat letade efter fler kunder och att han var orolig för flickornas säkerhet.

Det skulle vara bättre för dem om han förmedlade en kontakt än att de skulle råka ut för någon ”idiot”, menar han. Det skulle även vara säkrare för flickorna om de kunde låna hans lägenhet.

En kväll skickar han ett SMS med ett telefonnummer och förnamn på en potentiell kund till en av flickorna. SMS:et, som i viss detalj beskriver vad den potentiella kunden vill göra, skulle leda till att hans sexköp avslöjades.

Flickans mamma upptäcker SMS:et och gör en polisanmälan sent på kvällen.

Samma natt stormar en piketenhet 47-åringens lägenhet och griper honom. I lägenheten påträffas mannens dator samt den digitalkamera som dokumenterat de sexuella kontakterna.

Sedan gripandet, som skedde i början av augusti har  47-åringen suttit häktad i väntan på rättegång.

I det flera hundra sidor långa hemligstämplade förundersökningsprotokollet framkommer ingenstans att 47-åringen skulle ha tvingat sig på någon av flickorna. De ska inte heller haft fullbordat samlag.

47-åringen har dock erkänt att han vid två tillfällen har köpt sexuella handlingar av de båda.

Enligt lagen kan en vuxen som haft samlag, eller genomfört en annan sexuell handling som är jämförbar med samlag, dömas för våldtäkt även om inget tvång har förekommit.

I den kommande rättegången kommer frågan om 47-åringen kände till att flickornas ringa ålder vara central för utgången.

Flickan har i förhör uppgivit att de initialt sagt till mannen att de båda skulle vara 15 år. Men under en av bilfärderna, när samtalet kom in på skolgång, uppger flickorna att de sagt något om att de bara är 14 år.

47-åringen säger i förhör att han inte har uppfattat detta. Han återkommer gång på gång till att han aldrig skulle haft sex med flickorna om han kände till deras ålder. Han uppger att han snarare trodde att de i själva verket kunde vara äldre än 15 år, baserat på mental mognad och utseende. Därför erkänner han inte de brott som han anklagas för.

47-åringen har en framgångsrik karriär som marknadsförare bakom sig. Bland annat har han varit marknadsdirektör inom ett stort svenskt börsnoterat företag, suttit i juryn för en känd reklamtävling och bedrivit egen konsultverksamhet. Den senaste tiden har han dock varit utan arbete och hamnat i ekonomisk trångmål.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.