Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Marie Claire behövs i Mexiko"

Publicerad: 15 Juli 2002, 04:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

Eva Wisten, frilansjournalist i New York, är dagens sommarpratare. När hon träffade chefredaktören för mexikanska Marie Claire insåg hon vilken viktig funktion en damtidning kan spela.


I en liten mexikansk stad, strax söder om den amerikanska gränsen, har det sedan 1993 begåtts 200 mord. Offren är alla unga, vackra, fattiga flickor vars kroppar hittats i öknen, ofta brutalt misshandlade och våldtagna. Den mexikanska regeringen har av någon anledning förhindrat en mer ambitiös utredning och den välbärgade delen av stadens befolkning har inget större intresse i människorna som ändå aldrig kommer innanför grindarna till deras områden. Teorierna om vem som ligger bakom är flera: En amerikan som går över gränsen. En avart av porrindustrin som utför morden med syfte att spela in "snuff movies" eller en lokal galning á la Charles Manson eller Ted Bundy. Vad det än är som pågår har morden lett till en dramatisk ökning av kvinnovåld i staden. Stadens män har fått en känsla av att de kan göra vad som helst mot kvinnor och komma undan med det.

Den här vidriga historien har såklart skapat jättestort mediepådrag i USA - eller? Nej. Men den är väl i alla fall det alla talar om i Mexiko? Inte alls. Den enda mexikanska tidning som hittills skrivit om de 200 mördade flickorna är - förutom några lokala dagstidningar - kvinnotidningen Marie Claire.

Jag träffade Marie Claire Mexikos chefredaktör Louise Mereles Gras i början av juni. Medan vi går runt och tittar på smink (vi gör båda en story om kosmetikamärket Clinique) får hon mig att förstå betydelsen av en kvinnotidning som Marie Claire i ett land som Mexiko. Louise Mereles Gras redaktion består enbart av kvinnor - bara det en oas i macholandet Mexiko där det allmänt anses att kvinnor helst inte ska jobba sedan de gift sig. I toppstoryn i förra numret (en artikel av samma reporter som skrev om kvinnomorden) avslöjade Marie Claire en härva av fejkläkare som erbjuder ett billigt alternativ till antirynkmedlet Botox. "Läkarna" injicerar kvinnor med något som i själva verket är olja. Till en början fyller oljan ut huden på samma sätt som Botox. Efter några dagar får de injicerade kvinnorna fruktansvärda smärtor och hos några deformeras den injicerade kroppsdelen. Återigen var Marie Claire den första tidningen att göra storyn.

Utan att erkänna för Louise Mereles Gras att jag aldrig läst hennes tidning (i någon upplaga) utan bara avfärdat Marie Claire som en i raden av skittråkiga kvinnotidningar, tar jag upp den amerikanska systerversionen på väg hem. Mitt hopp om att hitta en tidning där jag inte behöver känna mig förolämpad för att befinna mig i målgruppen grusas snabbt av topprubriken: 119 Hud & Hår-hemligheter. Tidningen (som sedan 1939 haft som mission att ?uppmuntra kvinnor att bli medvetna om sin kropp, charm och personliga utveckling??) fortsätter med 1132 nya looks och kan-du-bli-kändis-på-två-veckor-artiklar. Ingenting som gjorde mig lyckligare, men kul i alla fall att det finns en kvinnotidning i Mexico som verkar göra ett bra jobb.

Eva Wisten

eva.wisten@home.se

Mer om dagens sommarpratare:

Eva Wisten är frilansjournalist i New York och skriver bland annat för Dagens Media, Bon, Kapital och CAP&Design. Tidigare var hon en av reportrarna på Dagens Medias redaktion.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.