Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Marcus Birro: "Expressen snodde hela konceptet"

Publicerad: 5 Augusti 2008, 09:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:43

Expressen anklagas återigen för plagiat - den här gången av författaren och P4-programledaren Marcus Birro. Expressen förstår inte vad han menar.


Marcus Birro studsade till när han såg att en tidning körde hans uppmärksammade Aftonbladet-artikel i repris på ettan.

"Men när jag kommer närmare ser jag att det är Expressen som helt enkelt snott hela konceptet, med den lätta tvisten att det är nu både alkoholisten (Benny Haag, som för övrigt var med i mitt reportage också…) och alkoholisternas anhöriga", skriver Marcus Birro i sin blogg.

Marcus Birros artikel, tagen från Aftonbladet.se Det var i mars i år som Marcus Birro träffade sex personer, som liksom han själv, är alkoholister.

Artikeln publicerades i Aftonbladet under rubriken "Skam? Inte vi". På en bild stod Marcus Birro och de andra alkoholisterna - däribland skådespelaren Benny Haag - uppradade.

Expressens artikel, som publicerades igår, har rubriken "Sluta att skämmas". Bildlösning: Alkoholisten Benny Haag och fyra anhöriga till alkoholister på rad.

- Jag tänkte att nu måste de väl ändå hänvisa till min artikel, i någon form. Så gör man ju, det är allmänt hyfs, säger Marcus Birro till Dagens Media.

Expressens artikel igår Marcus Birro säger att han har mejlat Expressen, men att han inte fått något svar.

- Jag är inte upprörd eller arg, jag är mest förvånad. Har man lagt ner flera månaders arbete och så är det någon annan som gör något liknande, och helt uppenbarligen har låtit sig påverkas, så hade det sett snyggt ut om man åtminstone fått en passning.

Birro tycker att det vore bättre om Expressen kunde odla det tidningen är bra på.

- De gör en massa grejer som Aftonbladet inte gör, och de gör det väldigt bra. Jag tycker att det här är så onödigt futtigt, de behöver liksom inte det.

Marika Wischman, biträdande redaktionschef på Expressen, säger att hon inte har sett Marcus Birros jobb för Aftonbladet.

Efter att ha studerat Birros text konstaterar hon att artiklarna inte innehållsmässigt är speciellt lika. Dock håller hon helt med om att rubriken är lik, men att Expressens rubrik är satt efter Katerina Janouch krönika och inte har något med Aftonbladets rubrik att göra.

- Det ser bra ut det som han (Marcus Birro) har gjort, det är ett viktigt ämne att ta upp. Men det är två helt olika grepp. Han har pratat med alkoholister, vi har pratat med människorna kring alkoholisten.

Marika Wischman tillägger att anledningen till att just Benny Haag intervjuas är för att han är aktuell med boken Makt, mod och motstånd.

Dagens Media har tidigare berättat att Aftonbladets nöjesavdelning anklagar Expressen för att sno deras koncept och idéer.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.