Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Marcus Birro: "Att slippa tillhöra samma skrå som Fredrik Virtanen är en befrielse"

Publicerad: 21 Februari 2015, 09:15
Uppdaterad: 24 Maj 2016, 11:34

Marcus Birro ångrar inget. Men efter att ha fått sparken ett flertal gånger, blivit utskälld i media och påbörjat en separation säger han att de senaste månaderna har varit "prövande".


Ämnen i artikeln:

Marcus BirroFredrik Virtanen

Han är författare, diktare och fotbollsnörd. Han har också varit en röst i radio i många år. Först i ”Frank” i P3, sedan i systerkanalen P4:s ”Karlavagnen”. Han har även synts i TV4 och fram till november förra året var han krönikör hos Expressen. Sedan 90-talet har han även fått 16 böcker publicerade.

Men nu är det många som inte vill kännas vid honom – Marcus Birro.

– Jag har alltid varit medveten om att det bara är en tidsfråga. Skönt att få lämna alltihop, säger han till Dagens Media.

Senast här om veckan förlorade han sitt senaste uppdrag, utan att han ens hunnit börja. Det var för fotbollsbloggen Solo Calcio. Skälet till att han sparkades var att han ätit lunch med två partitoppar från Sverigedemokraterna.

– Nu har jag knappt några jobb kvar. Ekonomiskt är det besvärligt, men att slippa kvällstidningsvärlden och att slippa tillhöra samma skrå som Fredrik Virtanen är en befrielse, säger han.

Aftonbladets Fredrik Virtanen är en av dem som kritiserat Marcus Birro för kontakten med SD.

– Han retweetade och skrev själv en hel del vidriga oförskämdheter och direkta hot, säger han.

Vad handlade lunchen med Mattias Karlsson och Linus Bylund om?

– Det är det ingen som har med att göra. Jag förstår inte vad folk tycker att jag ska behöva stå till svars för. Jag får gå och äta lunch med vem jag vill.

Det skrevs i flera tidningar om att det ni diskuterade var att du ville göra en turné med bland annat Linus Bylund, Timbuktu och Mikael Wiehe. Stämmer det?

– Vi pratade om det på skoj. Men att säga det till media var bara ett skämt som vi tyckte vi kunde kosta på oss. Aftonbladet gick tydligen på det, säger han och skrattar.

Vad har du för relation till Sverigedemokraterna?

– Jag har kontakt med människor från alla partier. Även om vi inte lever ihop längre, så är jag till exempel gift med en person som är medlem i Fi. Om frågan handlar om huruvida jag ska jobba för SD eller rösta på dem så kommer det inte att hända, säger han.

Men Marcus Birros väg ut i kylan började inte med lunchen med SD-topparna, utan i november förra året när han skrev följande på Twitter:

Köper inte snacket om att ”religioner” är farliga. Vad har den största delen av världens religiösa terrorism gemensamt? Islam. Fakta”.

Tweeten möttes av stark kritik på sociala medier och på annat håll. Senare samma månad deltog Marcus Birro i podcasten Radio Länsman, som har ett mycket tätt samarbete med den högerextrema sajten Exponerat.

Det ledde till att han förlorade jobbet som krönikör hos Expressen. Marcus Birro säger att Expressen motiverade beslutet med att han "kritiserade tidningen i podden".

– Jag fick kritik för att jag var där. Jag visste inte vad det var för podd när jag deltog, även om jag visste vem Ingrid Carlqvist var. Det är många som inte har lyssnat på podden och som nu tror att man håller på att bli rasist. Det är så 140-teckenaktigt, säger han och fortsätter:

– Det kan jag däremot säga att jag gjort mig skyldig till. Det är inte så genomtänkt att lämna ett sådant bidrag på 140 tecken, som jag gjorde i tweeten om islam.

Han säger att formatets begränsning är ett av skälen till varför han stängt sitt Twitterkonto.

– Det är bättre med bloggar och Facebook då man kan skriva längre och förklara sig, men jag står fast vid det jag skrev. Jag tycker också de senaste händelserna i Nigeria, Afghanistan, med IS, i Paris och Köpenhamn och inte minst Uppdrag Gransknings reportage i onsdags ger mig rätt, säger han.

Det du skrev om islam kan uppfattas som generaliserande, eller vad tycker du?

– Ja, det håller jag med om. Men det beror som sagt mycket på begränsningarna i möjligheten att formulera sig utförligare.

Det hände även andra saker i Marcus Birros liv i november förra året. Han och hans fru påbörjade en separation som fortfarande pågår. Marcus Birro är nykter alkoholist och turbulensen som började i november har varit besvärlig.

– Jag går mer på mina möten nu, och det tror jag att jag behöver. Jag har velat dricka några gånger under den här tiden, men har lyckats låta bli, säger han och fortsätter:

– Det är ju stökigt med familjen just nu, men när vi inte blir offentliga tycker jag att vi sköter det bra.

Marcus Birro och hans fru har ordnat med en extra lägenhet där de turas om att bo, så att barnen kan få stanna på ett och samma ställe.

Skriver du ofta i affekt?

– Jag försöker låta bli, men eftersom jag alltid skriver blir det så ibland ändå.

Reflekterar du någonsin över ditt mediala beteende?

– Om du menar i fall jag har något strategi, så nej, jag bara gör grejer utan att tänka mig för. Men jag har börjat tacka nej till intervjuer och har ju tagit bort mitt Twitterkonto där jag hade nästan 50 000 följare.

Marcus Birro säger att relationen till Twitter har varit besvärlig och att han mått bättre efter att han stänkt sitt konto. Det är också på sociala medier som författaren fått motta mycket kritik. Han har även fått utstå många hot och glåpord.

– Det jag skriver är väldigt personligt och det är kanske därför angreppen på mig också blir det, säger han och fortsätter:

– Vad jag lärt mig är att naivitet straffas hårt i det här landet. Man gör grejer och faller man får man så hånskrattar Lena Mellin och alla de där gamarna. Jag tror att det är jante. Folk pissar och sparkar på en.

Ångrar du något du skrivit eller sagt de senaste månaderna?

– Nej. Jag ångrar inte något. Det har varit rätt där och då. Det jag däremot ångrar är att jag bara pratar om de som vill mig illa och glömmer bort att berätta om de som faktiskt ger mig stöd. Det är ganska nonchalant av mig, säger han.

Vad ska du göra nu?

– Fördelen med att få sparken från en massa jobb är att man får tid att skriva böcker. Jag håller på med en diktsamling om Stockholm och en kärleksroman med många kvinnor, säger han och fortsätter:

– Mina böcker är jag stolt över och det är dem jag har stått på nu ekonomiskt. Utan dem hade den här perioden varit mycket svårare, säger Marcus Birro.

Här är Marcus Birros lördagslista på Spotify:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:2XAKnR9wWKaMan7EtY9VzU" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.